A háború az oka

2022.06.19. 15:44

Orbán Balázs: Európának ma komoly inflációs nyomással kell megküzdenie

Európának ma komoly inflációs nyomással kell megküzdenie, a kontinensszerte tapasztalható áremelkedések fő oka pedig az orosz–ukrán háború.

Régi megállapítás, és a történelmi tapasztalat is igazolja, hogy a fegyveres konfliktusok és az infláció kéz a kézben járnak. Elég csak a 20. század világégéseire gondolni, amikor nemcsak a vesztes országokat sújtotta kontrollálhatatlan hiperinfláció, de még a győztes államok is nagyléptékű áremelkedéssel küzdöttek – írta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója hivatalos Facebook-oldalán megjelent bejegyzésében.

Az elmúlt évtizedek közel-keleti és afganisztáni háborúi pedig – hasonlóan az ukrajnai konfliktushoz – az energiahordozók árnövekedése által okozott inflációs sokkhatást példázzák: a 70-es évek olajárrobbanása idején tízszeres, az iraki és afganisztáni invázió idején hétszeres volt az áremelkedés.

A mostani, a szomszédunkban zajló háború szintén inflációt gerjeszt.

Mindenekelőtt azért, mert a két hadviselő fél, Oroszország és Ukrajna a világ élelmiszer- és energiaellátásában megkerülhetetlen szereplők: együttesen a gabonaexport közel harmadát adják, Ukrajna felel a kukoricakivitel 15, Oroszország pedig a kőolajexport szintén 15 százalékáért.A harci cselekmények bizonytalanságot és kiszámíthatatlanságot gerjesztenek, a félelem pedig áremelkedést okoz a piacokon.

Az Eurostat szerint tavasszal kb. negyven százalékkal voltak magasabbak az energiaárak az eurózónában, mint egy évvel ezelőtt, míg az IMF előrejelzése alapján az energia- és az élelmiszerimport a tavalyinál kétszer többet fog felemészteni az európai össz-GDP arányában. Az amerikai jegybank szerint pedig az európai országok a leginkább kitettek a háború negatív gazdasági hatásainak.

A kialakult inflációs környezetet külső ok, a háború okozza, ráadásul főként az alacsonyabb jövedelmi csoportokat fenyegeti.

Ezért törekszünk minden eszközzel a békére, és ezért vezettük be a négy stop politikáját, amely kb. hat százalékkal csökkenti az inflációt. S ugyanezért nem támogatjuk az orosz olajra és földgázra vonatkozó embargót sem, mert nem hagyjuk, hogy a háborút a magyar emberekkel fizettessék meg.

A Facebook-bejegyzés ITT olvasható el.

Borítókép: Orbán Balázs (Forrás: Orbán Balázs hivatalos Facebook-oldala)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában