Nagyvilág

2017.05.27. 09:07

70. cannes-i filmfesztivál - Kevés a női rendező

Cannes - Voltak jó filmek, emlékezetes alakítások Cannes-ban.

Cannes - Voltak jó filmek, emlékezetes alakítások Cannes-ban.

Kihirdetésekor minden évben gyöngyszemekkel kecsegtet a cannes-i versenyprogram. Idén különösen izgatott volt a nemzetközi sajtó, és a nevek láttán minden idők legerősebb fesztiválját jósolta. A versenyfilmek döntő többségét látva viszont inkább a csalódás érezhető a levegőben. Láttunk jó filmeket, emlékezetes alakításokat, de többségük mégis valamilyen hiányérzetet hagyott maga után.

Többen elégedetlenségüket fejezték ki amiatt is, hogy idén kevesebb női rendező szerepel a fesztivál összeállításában. A hivatalos versenyprogramban csak a japán Naomi Kawasénak, az amerikai Sofia Coppolának és a brit Lynn­­e Ramsaynek jutott hely az Arany Pálmáért versenyző 19 alkotó között.

Emlékezetes női alakításokban azonban idén sem volt hiány. Kawase Hikari/Radiance-e Ayame Misakit, az ukrán származású Sergei Loznitsa Krotkaya/A Gentle Creature című filmje Vasilina Makovtseva arcát és nevét véste be az emlékezetünkbe. A törékeny Makovtseva elszántan indul neki, hogy felkutassa egy távoli orosz börtönben raboskodó férjét. Nicole Kidman egyenletesen magas teljesítményt nyújtott mindkét versenyfilmben, az augusztus 31-én a magyar mozikba kerülő Csábításban és a The Killing of a Sacred Deerben, ahogy Isabelle Huppert is a Happy Endben.

Cannes, 2017. május 26.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!