Nagyvilág

2017.05.23. 09:35

70. cannes-i filmfesztivál - Egyre türelmetlenebb nézők

Cannes - A fokozott biztonsági intézkedések miatt sok a csúszás.

Cannes - A fokozott biztonsági intézkedések miatt sok a csúszás.

Mindig az első hétvége és az azt követő napok a legzsúfoltabbak Cannes-ban, ami a vetítőtermek előtt sorakozó tömegen is látszik. Idén ráadásul a fokozott biztonsági intézkedések miatt sok film késik, halmozódnak a csúszások, az emberek viszont egyre türelmetlenebbül várakoznak. Különösen nagy volt a türelmetlenség a német rendező, Michael Haneke Happy End című filmje előtt.

Haneke magabiztosan mozog a felső középosztály köreiben, és előszeretettel mutatja be a jómód és látszatra tökéletes élet mögött meghúzódó feszültségeket és torzulásokat. A Happy End a 2012-ben Arany Pálmával jutalmazott Szerelem laza folytatásának is tekinthető, főszerepben ismét Jean-Louis Trintignant-nal és Isabelle Huppert-rel, ezúttal azonban szélesebb családi körben játszódik a cselekmény, és a szereplőket érintő problémák is ehhez mérten változatosabbak. Bár a cím boldog véget ígér, Haneke hősei számára ezúttal sincs happy end.

Yorgos Lanthimos görög filmrendező világa mindig nagyon bizarr, különös dolgok helyszíne. A Kutyafog című 2009-es filmjéhez hasonlóan a The Killing of a Sacred Deerben is egy család áll a középpontban, ezúttal azonban egy kívülálló az, aki feldúlja a tehetős orvos házaspár (Ni­cole Kidman és Colin Farrell), valamint két gyermekük életét.

Mind Hanekéről, mind Lanthimosról elmondható, hogy legújabb alkotásaiknak helyük van a cannes-i versenyben, de egyiküknek sem ez az életművük csúcsa.

Cannes, 2017. május 22.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!