Nagyvilág

2013.06.17. 18:19

Cseh kormányválság - Nem nevezte meg kormányfőjelöltjét az ODS

Prága, 2013. június 17., hétfő (MTI) - Nem nevezte meg kormányfőjelöltjét a legerősebb cseh kormánypárt, a Polgári Demokratikus Párt (ODS).

Prága, 2013. június 17., hétfő (MTI) - Nem nevezte meg kormányfőjelöltjét a legerősebb cseh kormánypárt, a Polgári Demokratikus Párt (ODS).

"A párt végrehajtó bizottsága a szűkebb pártvezetést bízta meg a kormányalakítási tárgyalásokkal" - közölte a testület ülése után Martin Kuba, az ODS első alelnöke.

Miután Petr Necas miniszterelnök az ülésen lemondott a párt elnöki tisztségéről, az alapszabályzat értelmében az ODS vezetését az első alelnök, Kuba vette át.

"A párt prioritásként kezeli, hogy fennmaradhasson a mai kormánykoalíció és a kormány összetétele" - ismertette Kuba a vezetőség határozatát.

A két kisebb kormánypárt - a TOP 09 és a Liberális Demokraták (LIDEM) - már korábban közölte: elfogadják az ODS jogát arra, hogy ő jelölje ki Necas utódját. Miroslav Kalousek pénzügyminiszter, a TOP 09 párt első alelnöke azt is jelezte: pártja nem fogad el akárkit, s a jelöltről egyeztetni kíván.

Hivatalosan meg nem erősített értesülések szerint az ODS részéről Martin Kuba, továbbá Jirí Pospísil volt igazságügyi miniszter és Zbynek Stanjura közlekedésügyi miniszter neve merült fel.

Petr Necas a sajtóértekezleten megerősítette, hogy délelőtt találkozott Milos Zeman államfővel, és részletesen elemezték a belpolitikai helyzetet. "Az elnök úr jelenleg nem részesíti előnyben az előre hozott választás megtartását" - állította a miniszterelnök. Necas este hatkor felkeresi a köztársasági elnököt és hivatalosan is benyújtja neki lemondását kormányfői tisztségéről a múlt héten kirobbant, magas kormányköröket érintő korrupciós botrány miatt.

Vratislav Mynár, az államfő hivatalának vezetője szerint várható, hogy a találkozó után Zeman nyilatkozik a kialakult belpolitikai helyzetről és ismerteti saját elképzeléseit a megoldásról.

- MTI, Kokes János -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!