Nagyvilág

2013.01.21. 14:37

Peking szerint Washington támogatásának hatására vérszemet kaptak a japánok

Peking, 2013. január 21., hétfő (MTI) - A szigetvitában Tokió mellett a napokban tanúsított határozott amerikai kiállás nagy változást jelent Washington eddigi nyilvános hangvételében, ami bonyolítja a helyzetet és valószínűleg tovább mélyíti a Kína és Japán közti konfliktust - vélik a médiában megszólaló kínai szakértők.

Peking, 2013. január 21., hétfő (MTI) - A szigetvitában Tokió mellett a napokban tanúsított határozott amerikai kiállás nagy változást jelent Washington eddigi nyilvános hangvételében, ami bonyolítja a helyzetet és valószínűleg tovább mélyíti a Kína és Japán közti konfliktust - vélik a médiában megszólaló kínai szakértők.

Peking és a hivatalos kínai média felháborodással reagált Hillary Clinton pénteken elhangzott szavaira. Az amerikai külügyminiszter a japán külügyminiszter megtartott találkozója után úgy nyilatkozott, hogy országa a szuverenitást érintő kérdésben nem kíván ugyan állást foglalni, de ellenez minden olyan egyoldalú lépést, amely aláássa a kelet-kínai-tengeri vitatott hovatartozású sziget feletti japán államigazgatást.

A Global Times című, angol nyelvű lap hétfőn két, a témával foglalkozó írást is közöl, s leszögezi: Washington beismerte elfogultságát a Kína és Japán közötti szigetvitában.

"Az amerikai állásfoglalás egyértelműen további radikális lépések megtételére ösztönzi a jobboldali japán politikusokat, mivel az Egyesült Államok biztosította őket védelméről arra az esetre, ha katonai összecsapás történne" - mondta Csü Hszing, a Nemzetközi Tanulmányok Kínai Intézetének igazgatója.

Csü szerint Clinton "agresszív" megnyilatkozása annak a jele, hogy az Egyesült Államok a jelenlegi feszültség alapján egy katonai konfliktusra számít.

Mindazonáltal Nyi Feng, a kínai társadalomtudományi akadémia szakértője azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államok számára katasztrofális hatással lenne, ha a világ második és harmadik gazdasága között háború törne ki.

A lap kommentárjában azt állítja, hogy a Tiaojü (japánul Szenkaku) szigetek elhelyezkedésüket tekintve olyan övezetben vannak, amelyre "hatékonyan kiterjed a kínai nemzeti haderő elrettentő ereje", s ezért az Egyesült Államok nem veheti biztosra "taktikai beavatkozásának" sikerét.

A szerző egyúttal arra figyelmeztet, hogy Kína álláspontját mindenki számára pontosan ki kell fejezni, hogy ne legyen félreértés egy olyan helyzetben, amikor az ország "katonai provokáció esetén ellentámadásra kényszerül".

Az állami Hszinhua hírügynökség hétfőn, csakúgy, mint vasárnap, rövid hírben közölte, hogy az állami óceánügyi hivatal három felderítő őrhajója a szigetek térségében járőrözött. A jelentés kitér rá, hogy "japán hajók megsértették Kína területi vizeit, s a terület elhagyására szólították fel őket".

A japán Kyodo hírügynökség arról számolt be, hogy három kínai hajó vasárnap és hétfőn is "japán területi vizekre hatolt be", s ott-tartózkodásuk körülbelül 15 percig tartott. A történtek miatt Tokió tiltakozott a kínai félnél.

A kínai külügyi szóvivő hétfőn Washingtont hibáztatta a kialakult helyzetért, ami utalás Peking álláspontjára, amely szerint a II. világháborút követően az Egyesült Államok helyezte a szigeteket Japán fennhatósága alá Kína tiltakozása ellenére.

Hung Lej szavai szerint Peking "eltántoríthatatlanul eltökélt" abban, hogy érvényesítse szuverenitását, de Kína és Japán kapcsolatban áll egymással, s a feszültség enyhítésére törekszik.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!