Nagyvilág

2013.01.10. 07:34

Olasz választás - Az olasz balközép biztos választási győzelmében

Róma, 2013. január 9., szerda (MTI) - Kormányzásra készül a február 24-i parlamenti választásokon a szerdai felmérések szerint is esélyesként induló, balközép Demokrata Párt (PD), mely elsőként állította össze képviselőjelöltjei listáját.

Róma, 2013. január 9., szerda (MTI) - Kormányzásra készül a február 24-i parlamenti választásokon a szerdai felmérések szerint is esélyesként induló, balközép Demokrata Párt (PD), mely elsőként állította össze képviselőjelöltjei listáját."Korainak" nevezte a PD-vel való szövetségről való nyilatkozatokat Mario Monti. Az ügyvezető kormányfő Pierluigi Bersaninak, a Demokrata Párt főtitkárának kijelentéseire a Radio Montecarlo olasz rádiócsatornán reagált. "A választási kampányban mindenekelőtt a problémákról kell higgadtan állást foglalni és majd csak utána a szövetségekről" - fogalmazott Monti.

"Nem gondoltam, hogy a szakértő Montinak ennyire megtetszik a politizálás. Berlusconi harcol, de esély nélkül, azt tanácsolom, vonuljon vissza... A választásokat mi fogjuk megnyerni" - nyilatkozta Pierluigi Bersani PD-főtitkár a Skytg24 hírtelevíziónak szerdán adott interjúban.

Bersani megerősítette, hogy az esetleges választási győzelem után a PD a Monti-listát kéri fel az új kormány támogatására. "Én Montit kérem fel, a listájához tartozó kereszténydemokrata és jobboldali erők kezelése Monti dolga lesz" - tette hozzá Bersani.

"A PD végre tiszta vizet öntött a pohárba: Monti mankóként a baloldalt segíti hatalomra" - reagált Angelino Alfano, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) főtitkára. A PD és a Monti-lista közötti szövetség beharangozásának ellentmond Monti napról napra erősebb elhatárolódása a balközéptől. Maga Bersani is "Berlusconinak kedvező" lépésnek nevezte, hogy a Monti-lista önállóan és nem a PD-vel együtt kíván indulni Lombardia tartomány elnöki székéért. "Montinak el kell dönteni, ki ellen harcol" - fogalmazott.

A SkyTg24 hírtelevízió szerdai felmérése szerint a PD 34, a PdL 18,4 százalékon áll. A PD és szövetségesei alkotta balközép koalíció támogatottsága 40,4, a PdL vezette szövetségé 24,4 százalékos.

A Beppe Grillo vezette 5 Csillag Mozgalmat jelenleg 14,1 százalék támogatja, a Monti-listát 9,1. A bizonytalanok vagy nem szavazók aránya 41,3 százalék.

A pártoknak január 10-ig kell benyújtani választási logójukat, 21-ig a választási listákat. Az olasz sajtó szerint a szenátor- és képviselőjelöltek névsora "patikamérleggel" készül: a politikaellenes közhangulatban a pártok kiemelten figyelnek arra, hogy a politikusjelölteket "szimpatikus közemberekkel" ellensúlyozzák. Ezért vannak tele a listák sikeres vállalkozók, sportolók, ügyészek, újságírók neveivel.

Elsőként a PD állította össze listáját, amelyben a jelöltek negyven százaléka nő.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!