Nagyvilág

2013.01.09. 14:14

Aktív uniós hozzáállást vár az MKP és az EMT a szlovákiai jogfosztások ügyében

Pozsony, 2013. január 9., szerda (MTI) - Közös állásfoglalásban kér aktív hozzáállást az Európai Uniótól (EU) a Magyar Közösség Pártja (MKP) és az Emberi Méltóság Tanácsa (EMT) a magyar állampolgárságuk miatt folytonos zaklatásnak kitett felvidéki magyarok ügyében - közölte az MTI-vel Berényi József, az MKP elnöke szerdán.

Pozsony, 2013. január 9., szerda (MTI) - Közös állásfoglalásban kér aktív hozzáállást az Európai Uniótól (EU) a Magyar Közösség Pártja (MKP) és az Emberi Méltóság Tanácsa (EMT) a magyar állampolgárságuk miatt folytonos zaklatásnak kitett felvidéki magyarok ügyében - közölte az MTI-vel Berényi József, az MKP elnöke szerdán.A két szervezet közös felhívását az tette indokolttá, hogy a szlovák rendőrség kedden újabb pénzbírságot rótt ki több felvidéki magyar állampolgárra amiatt, hogy azok megtagadták - a szlovák állampolgársági törvény és a vonatkozó szabályozások szerint - érvénytelenné vált személyi igazolványaik beszolgáltatását.

Az újabb pénzbírság kiszabásáról szóló döntést kedden közölték az érintettek ügyvédjével, Nagy Tiborral, aki az ügyfelei ellen folytatott szabálysértési eljárás keretében, szóbeli egyeztetésen képviselte a lévai járási rendőrkapitányságra beidézett Dolník Erzsébetet, Kassai Gyulát és Gubík Lászlót.

Berényi József az MTI-nek kifejtette: a közös állásfoglalásban a Magyar Közösség Pártja és az Emberi Méltóság Tanácsa felhívja az Európai Unió (EU), az Európa Tanács (ET) és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) figyelmét arra, hogy az EU-ban a tagállamok egyenjogúságát csak az szolgálhatja, ha egyforma aktivitással kísérik figyelemmel a jogállamot érintő törvénykezést, illetve a hatóságok gyakorlatát. Ezért aktív hozzáállást kérnek az Európai Uniótól a szlovákiai jogfosztások és az érintettek folytatódó zaklatása ügyében - tette hozzá.

Lomnici Zoltán, az EMT elnöke a közös felhívás kapcsán rámutatott, hogy bár Magyarország esetében számos kérdésben meglehetős aktivitással foglalt állást az EU és az ET, a felvidéki magyarok ügyében ez elmaradt, noha a jogsértések miatt az Európa Tanács bírósága és az Európa Parlament (EP) előtt is eljárás zajlik Szlovákiával szemben. Hozzátette: ennek ellenére és a fennálló helyzet dacára az európai intézmények semmilyen jelzéssel nem éltek a Szlovák Köztársaság irányába. "A két szervezet elvárja, hogy az ET és az EU egyenlő mércét alkalmazva közelítsen a felvidéki magyarok ügyéhez és vessen véget annak a jogsértő eljárásnak, amit Szlovákia folytat a saját állampolgáraival szemben" - fogalmazott Lomnici Zoltán.

Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke a fennálló helyzet kapcsán rámutatott: a szlovák hatóságok továbbra sem reagáltak azon korábbi kérésükre, hogy függesszék fel a felvidéki magyar állampolgárok ellen folyó eljárást arra az időre, amíg az Alkotmánybíróság döntést hoz a módosított szlovák állampolgársági törvény alkotmányosságáról.

Az MKP politikusa szerint ez azt jelzi, hogy Robert Fico kormánya továbbra is fenn kívánja tartani a felvidéki magyar állampolgárok jogfosztott helyzetét és így hátrányos megkülönböztetésben részesíteni saját állampolgárainak egy csoportját. "A szlovák kormány fenn kívánja tartani a szlovákiai magyarok és a magyarországi szlovákok esetében alkalmazott külön mércét - szögezte le Berényi József, utalva arra, hogy míg a felvidéki magyar állampolgárokat megfosztják szlovák állampolgárságuktól, a külföldön élő, szlovák állampolgárságot szerzett szlovákokkal szemben senki sem alkalmaz ilyen intézkedést és ők a szlovákiai választásokon is részt vehetnek.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!