Nagyvilág

2012.11.25. 18:54

Szociálliberális erőként határozza meg magát a Német Kalózpárt

Berlin, 2012. november 25., vasárnap (MTI) - Szociálliberális erőként határozza meg magát a Német Kalózpárt - értékelte a vasárnap véget ért kongresszus határozatait Bernd Schlömer, a szövetségi parlamentbe készülő párt elnöke.

Berlin, 2012. november 25., vasárnap (MTI) - Szociálliberális erőként határozza meg magát a Német Kalózpárt - értékelte a vasárnap véget ért kongresszus határozatait Bernd Schlömer, a szövetségi parlamentbe készülő párt elnöke.

A német belpolitikában újoncnak számító párt tavaly ősszel szerzett országos ismertséget, amikor a berlini tartományi választáson csaknem 9 százalékos eredményt el. Időközben további három tartományban tartottak választást, és a kalózok mind a három helyi törvényhozásba bejutottak, de támogatottságuk az utóbbi hónapokban erősen visszaesett, és már csak a személyi ellentétekkel, belső harcokkal szerepeltek a hírekben.

A számos elemző szerint a jelentéktelenség felé tartó párt a hét végi kongresszussal kívánja megalapozni a fordulatot. A jövő évi Bundestag-választásra készülve a gazdaságtól a külügyekig egy sor politikai területet lefedő programot fogadtak el. Schlömer szerint a program arról szól, hogy a Német Kalózpárt "az információs kor szociálliberális ereje", és csak ők tudják "újraindítani a demokráciát".

A következő parlamenti választáson a Német Kalózpárt azt akarja bizonyítani, hogy van alternatíva a bejáratott pártpolitikai rendszer működésmódjával és szereplőivel szemben - hangoztatták a párt vezetői a kongresszus után. A kormányzati szerepvállalást kizárták, hangsúlyozták, hogy a kalózok konstruktív, de kritikus ellenzéki pártként kívánnak tevékenykedni a Bundestagban.

Elemzők kifogásolták, hogy a párt a digitális forradalom hatásain kívül másra nemigen reagál, szinte egy aktuális politikai kérdésről sincsen értékelhető véleménye, így nem tudni, hogy mit gondolnak a kalózok például az euróövezeti adósságválságról vagy a közel-keleti helyzetről.

Sok konkrétumot a vasárnap elfogadott határozatok sem tartalmaznak, de számos kérdésben rögzítik a kalózpárti alapelveket. A párt kiáll például azért, hogy az állam biztosítsa mindenki számára a létfenntartáshoz szükséges jövedelmet. Ezt középtávon elérendő célként határozták meg, rövid távra pedig azt irányozták elő, hogy meghonosítják Németországban a minimálbér intézményét.

A 2006-ban svéd mintára alakult párt a Bochumban tartott hétvégi kongresszuson foglalkozott először a programalkotás szintjén külpolitikai kérdésekkel. Kimondták, hogy az emberi jogok tiszteletén alapuló, igazságos nemzetközi gazdasági és társadalmi rendszert kell kialakítani, ösztönözni kell a civil társadalom fejlődését, a konfliktusokat pedig békés eszközökkel kell kezelni.

A környezetvédelemben és az energetikában sürgetik egyebek között az úgynevezett energiapolitikai fordulat végrehajtását, vagyis azt, hogy bezárják mind a 16 németországi atomerőművet, és az így kieső energiatermelést főként megújuló forrásból termelt energiával helyettesítsék. A Merkel-kormány szerint a fordulatot 2022-ig lehet végrehajtani, a Német Kalózpárt szerint viszont három éven belül fel kell hagyni az atomenergia használatával.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!