Nagyvilág

2012.11.16. 20:21

Gázai hadművelet - Rakétát lőttek Jeruzsálemre a Gázai övezetből, médiaértesülés szerint Izraelbe látogat az ENSZ-főtitkár

Jeruzsálem, 2012. november 16., péntek (MTI) – Rakétát lőttek Jeruzsálemre a Gázai övezetből péntek délután, a lövedék a város egy lakatlan, külső részében csapódott be telepesek egy kolóniájának közelében.

Jeruzsálem, 2012. november 16., péntek (MTI) – Rakétát lőttek Jeruzsálemre a Gázai övezetből péntek délután, a lövedék a város egy lakatlan, külső részében csapódott be telepesek egy kolóniájának közelében.

Magyar idő szerint négy óra előtt a városban és környékén is megszólaltak a légvédelmi szirénák.

Jeruzsálemben nem számítottak rakétalövedékekre. Az izraeli médiában gyakran hangoztatott álláspont szerint ez a város “védettnek" számít, mert egy esetleges becsapódás az Al-Aksza mecsetbe, az iszlám harmadik legszentebb mecsetébe beláthatatlan következményekkel járna.

Korábban Tel-Avivnál is becsapódott két rakéta. A legnagyobb várost palesztin részről már előző nap is célba vették, több mint húsz év óta először.

A Gázai övezetet irányító palesztin radikális szervezet, a Hamász katonai szárnya, az Ezzeddín al-Kasszám Brigádok megerősítette, hogy rakétát lőtt Jeruzsálemre, továbbá eltalált egy izraeli harci gépet. Utóbbit izraeli forrásból nem erősítették meg.

Izraeli rádiójelentés szerint jövő héten Izraelbe és a Jordán folyó nyugati partján fekvő palesztin területre látogat Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára.

A médiában megjelent értesülések szerint Ban kedden érkezik Izraelbe, hogy a Gázai övezet elleni hadművelettel kapcsolatban tájékozódjon.

Ban a kiszivárgott tervek szerint Jeruzsálemben izraeli, Rámalláhban pedig palesztin vezetőkkel találkozik. Nem utazik a Gázai övezetbe, az ott hatalmon lévő Hamász-kormánnyal való tárgyalás állítólag nem szerepel a napirendjén.

A hadművelet megindítása után, szerdán Ban már beszélt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel. Az ENSZ-főtitkár felszólította az érintetteket, hogy gyakoroljanak önmérsékletet, és tartsák tiszteletben a nemzetközi emberi jogi normákat - jelentették akkor Ban hivatalából.

Péntek este Izraelben beköszöntött a szombati pihenőnap, amikor a vallásos emberek együtt imádkoznak a zsinagógákban. A polgári védelem felszólította a szombatot tartókat, hogy csak olyan imahelyeken gyülekezzenek, amely légiriadó esetére rendelkezik óvóhellyel. Szombaton a zsidó vallás szabályai szerint nem szabad bekapcsolni a tévé- vagy rádiókészülékeket, ezért a közszolgálati rádió úgynevezett csendes adást működtet, a bekapcsolva hagyott rádiókban nincs műsor, csak a légvédelemmel kapcsolatos és létfontosságú háborús híreket mondják be a vallásosok számára.

Mivel a rakéták becsapódása előtt a légi riasztás szirénákkal, hangszórókkal történik, az izraeli polgári védelem külön gondoskodik a siketekről és a gyengénhallókról.

Izraelben az ország északi, jelenleg békés településein élők hétvégi vendéglátást szerveznek a délieknek. A családok egy internetes honlapon ajánlhatják fel otthonukat vendéglátásra megjelölve az alvóhelyek számát, ugyanott jelentkezhetnek be náluk a déli országrészből érkező vendégek, akik szombati nyugalomra vágynak a légiriadók után.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!