Nagyvilág

2012.08.19. 16:14

Magyarországi önkéntesek segítségével épült két háromszéki népfürdő

Bukarest, 2012. augusztus 19., vasárnap (MTI) - Magyarországi önkéntesek segítségével építettek meg két háromszéki népfürdőt, amelyeket a hétvégén avattak fel ünnepélyesen.

Bukarest, 2012. augusztus 19., vasárnap (MTI) - Magyarországi önkéntesek segítségével építettek meg két háromszéki népfürdőt, amelyeket a hétvégén avattak fel ünnepélyesen.A Malom és a Csókás fürdő kalákában - önkéntes munkával - készült el, amelyen 33 magyarországi és mintegy 200 helyi önkéntes vett részt. A magyarországi Ars Topia Alapítvány tájépítészei 12 éve dolgoznak Erdélyben, minden alkalommal más-más helyszínen építenek új fürdőt - közölte a Kovászna megyei tanács sajtóközleményben. Az alapítvány munkatársai Kovászna megyében második alkalommal tartottak fürdőépítő kalákát, amelynek során természetes anyagokat használtak a tájba illő építkezési mód figyelembe vételével. 

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke elmondta: a kalákamozgalom felélesztése az elmúlt 10 évben Erdély- zerte összefogja a közösséget. "A népi fürdők a székelyföldi örökség részét képezik, és büszkeséggel tölt el az a tudat, hogy az elmúlt években számos hagyományos népi fürdő megújult, újjáépült" - mondta. Herczeg Ágnes, az Ars Topia Alapítvány kurátora szerint a több mint egy évtizednyi kalákázás arra buzdítja az embereket, hogy tegyék félre önös érdekeiket. Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke, aki maga is besegített a munkába, a székely szolidaritás megnyilvánulásának nevezte a kalákát. A hétvégén avattak fel egy másik jelentős beruházást, amelynek nyomán megújult a háromszéki Kovászna és Kézdivásárhely városokat összekötő megyei út. A DJ 121 jelzésű út 17 kilométerének megújítása 15,5 millió euróba került, amit a megyei tanács az európai uniós alapokból finanszírozott.

A térségben ez az elmúlt évek egyik legjelentősebb beruházásának számít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!