„Mintha a múlt életre kelne..."

2024.05.18. 09:00

Klára asszony gobelinjeit imádják most Nyékládházán

Lenz Klára gobelinművész születésének 100. évfordulója alkalmából nyílt kiállítás csütörtökön délután Nyékládházán, az Egry-Szepessy kastélyban.

Lenz József nyékládházi földbirtokos és nagykereskedő második gyermekeként 1924. június 30-án, Budapesten született Lenz Klára. Boldogfai Farkas Endre (1908-1994) vezérkari őrnagy későbbi feleségének saját kezűleg készített gobelinjei egy részét már Nyékládháza városának adományozta. Klára asszony Nyékládházán eddig nem látott alkotásai mellett Utak kereszteződése címmel a helytörténeti kiállítást is megtekinthették a résztvevők csütörtök délután.

A megnyitón Tóth Balázs polgármester kiemelte: „Nyékládháza önkormányzatának egyik fontos célkitűzése közös értékeink megtartása, hagyományaink ápolása, megőrzése, ezért is olyan fontos ez a mai nap. Olyan örökség ez, ami összeköti a már elhunytakat, a most élőket és a még meg nem születetteket, ezzel örök emléket állítva az alkotónak. Küldetésünk így csakis az lehet, hogy az elődeinktől kölcsönkapott örökségünket megóvjuk, és továbbadjuk a következő generációnak".

Lenz Klára unokája, Boldogfai Farkas Ákos meghatódva beszélt nagymamájáról, hogy hogyan örökítette meg az életét az alkotásaiban. „… mintha a múlt életre kelne…” – mondta. Visszautalt gyerekkori élményeire is, arra, hogy sokat halott Nyékládházáról, és öröm látnia azt az igyekezetet, amit a város fektetett a hagyaték megóvására.

Szentpéteriné Kovács Katalin, a Humán Bizottság tagja, a Lenz-hagyaték gondozója a Lenz család életét és nyékládházi kötődését foglalta össze az évek során összegyűjtött ismereteit összefoglaló, tartalmas beszédében. A rendezvényről sok-sok fotó látható a szervező Furmann Imre Művelődési Ház facebook oldalán.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában