Nagyvilág

2012.07.15. 09:55

A Dél-kínai-tenger vitatott területén zátonyra futott egy kínai hadihajó, de már kiszabadult

Peking, 2012. július 15., vasárnap (MTI) - Zátonyra futott a kínai haditengerészet egy fregattja az egyik vitatott hovatartozású dél-kínai szigetcsoportnál, de a védelmi minisztérium vasárnapi közleménye szerint segítséggel kiszabadult, és útban van bázisára.

Peking, 2012. július 15., vasárnap (MTI) - Zátonyra futott a kínai haditengerészet egy fregattja az egyik vitatott hovatartozású dél-kínai szigetcsoportnál, de a védelmi minisztérium vasárnapi közleménye szerint segítséggel kiszabadult, és útban van bázisára.

A fregatt a Nansa (Nansha)-szigetek (közismertebb nevén Spratly-szigetek) Panjüe (Banyue) zátonyánál - rutin járőrtevékenység közben - feneklett meg szerdán az esti órákban. A segítségére küldött mentőhajók beavatkozása után vasárnap hajnalban már saját erőből úton volt vissza.

A hajó orra kismértékben megsérült, de a baleset következtében a közeli vizeket nem érte szennyeződés - áll a minisztériumi tájékoztatásban.

A kínai híradások korábban beszámoltak arról, hogy június 26-tól egy négy hajóból álló járőregység indult a Nansa-szigetek középső részének ellenőrzésére. Később közölték, hogy a térségben idegen vízi járművek jelenlétét észlelték, és ezért kínai, angol, illetve thai nyelven hirdették a vízen, hogy a Dél-kínai-tenger két nagyobb szigetcsoportja Kína szuverenitása alá tartozik.

A Nansa és a Hszisa (Xisha)-szigetek (utóbbiak közismertebb nevükön Paracel-szigetek) felett Kína, Tajvan és Vietnám követel magának teljes szuverenitást, míg a Fülöp-szigetek, Malajzia és Brunei a Spratly egyes szigeteit tartják területükhöz tartozónak. Az ötvenkét szigetből, szigetecskéből, korallzátonyból, homokpadból negyvenet Vietnám tart az ellenőrzése alatt, a Fülöp-szigetek kilencet, míg Kína hetet, Malajzia pedig ötöt.

A Fülöp-szigetek külügyi szóvivője, Raul Hernandez szombaton közölte, hogy egy kínai hadihajó zátonyra futott a térségben. "Meg kell tudnunk, hogy valójában mi történt a kínai fregattal a mi területünkön" - mondta, és pekingi nagykövetsége útján felajánlotta segítségét a bajba jutott hajónak.

A manilai védelmi tárca szóvivője arról tájékoztatott, hogy katonai repülőgépükről a szóban forgó fregatt körül további hat kínai hajót azonosítottak.

Az utóbbi időben állandósultak a diplomáciai szóváltások és kisebb tengeri konfliktusok a Fülöp-szigetek és Kína, valamint Vietnám és Kína között. Valamennyi fél közül Manila igyekszik a legharcosabban képviselni az érdekeit.

A Fülöp-szigetek kezdeményezte azt is, hogy a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) fórumának zárónyilatkozata térjen ki a területi vitákra, de - Vietnám támogatása ellenére - az érintetteknek nem sikerült közös nevezőre jutniuk ebben. Így a szervezet 45 éves történetében először közös zárónyilatkozat nélkül fejeződött be a kambodzsai esemény.

Peking a területi viták kétoldalú rendezését szorgalmazza, és elhárítja külső államok vagy szervezetek beleszólását ezekbe. A phnompeni fórum idején Hillary Clinton amerikai és Jang Csie-cse (Yang Jiechi) kínai külügyminiszter megbeszélésein elhangzott, hogy Kína kész az ASEAN-nal egy magatartási kódex elfogadására, amely a dél-kínai-tengeri területi viták rendezésének alapelveit rögzíti.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!