Nagyvilág

2012.02.21. 14:03

Politikai botrány Kínában

Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti: Peking, 2012. február 21., kedd (MTI) - Kínában lábra kapott a híresztelés, miszerint a szépreményű Po Hszi-laj (Bo Xilai), Csungking város párttitkára egy botrány miatt felajánlotta lemondását posztjáról, a kommunista párt politikai bizottsági (PB) tagságáról.

Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti: Peking, 2012. február 21., kedd (MTI) - Kínában lábra kapott a híresztelés, miszerint a szépreményű Po Hszi-laj (Bo Xilai), Csungking város párttitkára egy botrány miatt felajánlotta lemondását posztjáról, a kommunista párt politikai bizottsági (PB) tagságáról. 

Po általánosan elterjedt vélemények szerint a politikai bizottság jelenleg 9 fős állandó bizottsági (PBÁB) tagságára volt esélyes. A legmagasabb kínai politikai vezetés összetételében az idén ősszel sorra kerülő pártkongresszuson lesz változás.

A kínai mikroblogokon és egyes online médiumokban arról írnak, hogy Po a 25 tagú PB minapi ülésén a Csungkingra és személy szerint rá is rossz fényt vető botrány következtében felajánlotta lemondását. Az effajta ülésekről azonban a legritkább esetben szivárog ki - különösen személyi kérdéseket érintő - hiteles információ.

A botrány főszereplője Po egykori jobbkeze, a helyi maffiák és a korrupt vezetők réme, a hatósági leszámolások parancsnoka, Vang Li-csün (Wang Lijun) volt rendőrfőnök, alpolgármester.

Vang a szomszéd tartomány Csengtu (Chengdu) városában működő amerikai konzulátoson töltött egy napot, majd azt követően, hogy az épületet rendőrautók vették körbe, utcákat zártak le és Vang kisétált, csak annyit lehetett tudni, hogy ügyében vizsgálatot indítottak, Csungking városa pedig meghatározatlan időre stresszes állapotára és leterheltségére tekintettel hivatalosan "betegszabadságra" küldte.

Az The New York Times című amerikai lap értesülései szerint Po már az esetet követően néhány nappal a legfelső vezetőknek írt levélben vállalt felelősséget a történtekért, s ajánlotta fel lemondását. Viszonylag széles körben az is elterjedt, hogy Po esetleges utódja a 30 milliós Csungkingban Csou Csiang (Zhou Qiang), Hunan tartomány párttitkára lehetne.

Feltételezések szerint Vang Szecsuan tartomány székhelyén február 6-án bőséges információkkal látta el az Egyesült Államok diplomatáit, többek közt Póval kapcsolatosan is, ami biztonsági kockázatot jelent, s Po karrierjét is veszélyezteti.

Az Egyesült Államokban ugyancsak következményei vannak az ügynek. Ileana Ros-Lehtinen, a képviselőház külügyi bizottságának republikánus vezetője levélben kérdezte meg Hillary Clinton külügyminisztert: kért-e Vang menedéket, illetve elutasította-e az Egyesült Államok a kérelmét. Továbbá: milyen intézkedéseket tett Washington Vang biztonságának védelmében? A képviselő bizottsága számára kérte az összes jelentést, táviratot, emailt és egyéb információt a csungkingi esettel kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!