Nagyvilág

2012.01.18. 19:17

Etiópiai merénylet – Elindultak a térségbe a TEK munkatársai

Budapest, 2012. január 18., szerda (MTI) – Szerda délután elindult Etiópiába a Terrorelhárítási Központ (TEK) fegyvertelen különítménye, hogy a helyszínen vizsgálja meg a keddi terrortámadás körülményeit – erről Hajdu János, a TEK főigazgatója tájékoztatta a sajtó munkatársait Budapesten, a szervezet fővárosi központjában.

Budapest, 2012. január 18., szerda (MTI) – Szerda délután elindult Etiópiába a Terrorelhárítási Központ (TEK) fegyvertelen különítménye, hogy a helyszínen vizsgálja meg a keddi terrortámadás körülményeit – erről Hajdu János, a TEK főigazgatója tájékoztatta a sajtó munkatársait Budapesten, a szervezet fővárosi központjában.

Mint elmondta, egymásnak ellentmondó információk érkeznek az afrikai országból, így azt sem lehet tudni, hogy vannak-e további magyarok a térségben. A magyar szakemberek a német társszervekkel közösen nyomoznak majd Etiópiában – tette hozzá.

Hajdu János a különítmény létszámáról, illetve a kinti tartózkodás tervezett hosszáról nem beszélt, ám reményét fejezte ki, hogy pár nap alatt befejeződhet a nyomozás.

Az eddigi információk szerint hét magyar tartózkodott Etiópiában. A kutatók kedden egy vulkánt és egy másik, geológiai szempontból érdekes területet akartak átvizsgálni. Ez utóbbi területre csak fegyveres kísérettel indulhattak volna el.

Hajdu János hozzátette: két magyar nem tartott a csoporttal, hanem hazatért Budapestre. A TEK megkezdte a kihallgatásukat. Elmondásuk szerint a csoport indulásakor még nem volt velük fegyveres kísérő.

A főigazgató elmondta: az eddigi információk szerint tehát fegyveres kísérő nélkül utaztak a kutatók, amikor – feltehetően túszejtési szándékkal – rájuk támadtak. A fegyveresek tüzet nyitottak a járműre. A lövöldözésben öten haltak meg, köztük két magyar, egy pedig megsebesült.

Hajdu János tájékoztatása szerint a három magyar túlélőt német segítséggel jutatták el szerda délután az etióp fővárosban lévő német követségre. A holttestek, illetve a túlélők hazaszállításáról a Külügyminisztérium gondoskodik.

A főigazgató közölte, a sérült magyart kórházba szállították, így ő csak később térhet vissza Magyarországra.

Bodnár Zsolt a TEK főigazgató-helyettese elmondta, különböző iszlamista szervezetek tartják ellenőrzésük alatt Etiópia Eritreával határos vidékét, ezért turistáknak nem is javasolják, hogy odautazzanak. Mint hozzátette, a támadással szomáliai és etióp félkatonai szervezeteket gyanúsítanak.

Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője korábban, az Interpol etiópiai irodájának hivatalos bejelentését ismertetve azt közölte, hogy két magyart, két németet és egy osztrákot öltek meg a fegyveresek az etiópiai merényletben; egy magyar könnyebben megsérült, két németet és két etiópot elraboltak, két olasz elmenekült. A csoportból kilencen nem sérültek meg, őket, köztük egy magyar állampolgárt, elszállították a térségből.

A Külügyminisztérium tájékoztatása alapján a Miniszterelnökség szerda délután azt közölte az MTI-vel, hogy elsőre sikertelen volt az etiópiai merénylet halálos áldozatainak azonosítása. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője közleményében azt írta: a holttestek állapota és a környezeti körülmények miatt elsőre egyetlen uniós konzulnak sem sikerült megállapítania az Addisz-Abebába szállított áldozatok személyazonosságát.

A Strasbourgban, az Európai Parlament ülésén tartózkodó Szijjártó Péter magyar újságíróknak azt mondta: az egyik magyar halálát két lövés okozta, másikukét pedig az orvosi ellátás teljes hiánya.

A Szegedi Tudományegyetem Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszékének vezetője, Mezősi Gábor az MTI-vel azt közölte, hogy a szegedi egyetem munkatársai az etiópiai merénylet magyar áldozatai.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!