Nagyvilág

2012.01.30. 18:58

A német kormány megkezdte a neonáci terrorista sejt áldozatainak kárpótlását

Berlin, 2012. január 30., hétfő (MTI) - A német kormány megkezdte a Nemzetiszocialista Illegalitás (NSU) elnevezésű neonáci terrorista sejt áldozatainak, illetve az áldozatok hozzátartozóinak anyagi kárpótlását - közölte hétfőn Berlinben az igazságügyi minisztérium szóvivője.

Berlin, 2012. január 30., hétfő (MTI) - A német kormány megkezdte a Nemzetiszocialista Illegalitás (NSU) elnevezésű neonáci terrorista sejt áldozatainak, illetve az áldozatok hozzátartozóinak anyagi kárpótlását - közölte hétfőn Berlinben az igazságügyi minisztérium szóvivője.

A szóvivő elmondta: az NSU terrorcselekményei miatt kárt szenvedett emberek közül nagyon sokan fordultak a kormányhoz. Az ügyben az igazságügyi minisztérium jár el, a tárca megkezdte a kifizetéseket a szélsőjobboldali bűncselekmények áldozatai számára elkülönített 1 millió eurós alapból. A kérelmezőknek egyelőre 5 és 10 ezer euró közötti egyszeri támogatást utalnak át, amelyet további összegek követhetnek.

A szóvivő hozzátette: a klasszikus értelemben vett kártalanítás még hátra van, egyelőre arra koncentrálnak, hogy minél hamarabb segítsenek a rászorulóknak. Az ügyintézés gyors és mentes a túlzott bürokráciától, az igénylőknek nem kell részletes anyagot beadni a minisztériumhoz arról, hogy milyen károkat szenvedtek.

A háromfős NSU tavaly novemberben lepleződött le, azt követően, hogy az egyik tag feladta magát, a másik kettő pedig öngyilkosságot követett el. A neonáci terroristák a hatóságok feltételezése szerint 2001 és 2007 között meggyilkoltak bevándorló - török, illetve görög - családból származó kisvállalkozókat, összesen kilenc embert, valamint egy rendőrt.

A hatóságok szerint az NSU számlájára írható két robbantásos merénylet is, amelyekben összesen 23 ember sérült meg, továbbá egy sor bankrablás.

Egy hétfői lapjelentés szerint az ország keleti részén - a volt NDK-ban - fekvő Türingia tartományban létrejött neonáci terrorista sejt tagjai egy időben azt tervezték, hogy elmenekülnek az országból és Dél-Afrikában telepednek le. A terv Beate Zschäpe, az NSU egyetlen életben maradt tagja ellenállásán bukott meg. Zschäpe nem kívánta elhagyni hazáját, így aztán a másik két terrorista - két férfi - is maradt inkább Németországban a Die Welt beszámolója szerint.

A lap azt írta, hogy a nyomozás jelenlegi állása szerint a neonáci terroristák egyetlen alkalommal sem tartózkodtak hosszabb ideig külföldön az NSU 1998-ban kezdődött története során. Korábban voltak olyan feltételezések, hogy időről időre elvonultak külföldre, így voltak például Magyarországon is - írta a Die Welt.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!