Nagyvilág

2011.12.12. 17:07

KFOR-parancsnok: Egy szerb olajcsempész áll az észak-koszovói összetűzések hátterében

Belgrád/Pristina, 2011. december 12., hétfő (MTI) - A nemzetközi békefenntartók (KFOR) katonáit ért támadások, az úttorlaszok emelése és a gyújtogatások hátterében egy kétes hírű szerb üzletember, Zvonko Veselinovic és testvére áll a KFOR parancsnoka szerint.

Belgrád/Pristina, 2011. december 12., hétfő (MTI) - A nemzetközi békefenntartók (KFOR) katonáit ért támadások, az úttorlaszok emelése és a gyújtogatások hátterében egy kétes hírű szerb üzletember, Zvonko Veselinovic és testvére áll a KFOR parancsnoka szerint.

 

Erhard Drews tábornok, a KFOR parancsnoka hétfőn újságíróknak elmondta, hogy a Jarinje észak-koszovói átkelő elleni szeptember végi erőszakos cselekményeket személyesen Zvonko Veselinovic irányította, a jagnjenicei barikádnál a közelmúltban kirobbant összecsapások mögött pedig Veselinovic testvére áll. "Mindkét eseményről filmfelvételek is készültek" - hangsúlyozta Drews tábornok.

"Az eseményekről felvételek készültek és ezeknek köszönhetően az incidensekben részt vett bizonyos számú emberről már pontosan tudjuk, kicsodák. A felvételeket továbbítottuk az EU koszovói igazságügyi és rendőrségi missziójához (EULEX), amely együttműködik a szerb hatóságokkal" - jelentette ki Erhard Drews, aki azt is elmondta, hogy "Veselinovicnak legutóbb nem volt szerencséje, mert az összecsapásokban egy gumilövedék a nyakán találta el és - mint fogalmazott - kiesett a játékból".

Egyes szerbiai újságok korábban már cikkeztek arról, hogy a jarinjei átkelő felgyújtásának hátterében a Koszovóban olajcsempészettel foglalkozó Zvonko Veselinovic áll, akinek komoly érdekei fűződnek ahhoz, hogy az észak-koszovói átkelőktől távol tartsa a pristinai kormány vámosait és rendőreit.

A békefenntartók parancsnoka arról is beszámolt, hogy a jarinjei és a jagnjenicai összecsapások idején a KFOR-katonáknak lehetővé volt téve, hogy éles lőszert használjanak, de erre azért nem került sor, mert - például Jagnjenicénél - a fegyverrel lövöldöző, M-75-ös típusú kézigránátokat és Molotov-koktélt dobáló szerbek a tiltakozó civilek háta mögül támadtak és nem lehetett pontosan beazonosítani és célba venni őket. Jagnjenicénél több békefenntartó, közöttük az egyik osztag parancsnoka is megsebesült, akit - társával együtt - még mindig gyógykezelnek.

A szerbek szeptember vége óta tiltakoznak úttorlaszok emelésével, mert így szeretnék kierőszakolni, hogy Pristina vonja vissza a brnjaki és jarinjei átkelőről az odarendelt koszovói vámosokat és rendőröket. Tadic szerb elnök felhívásának sem tettek mindeddig maradéktalanul eleget, aki jó egy héttel ezelőtt az úttorlaszok felszámolására szólított fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!