Nagyvilág

2011.10.07. 11:11

Egy falu, amely a békákból él - Napóleon katonáinak öröksége Kárpátalján

Varga Béla, az MTI tudósítója írja: (MTI-Press) - Kárpátalján van egy település, Turjaremete (Turji Remeti -Турї Ремети), amelynek lakói nagyrészt a falu melletti patakból kifogott békák eladásából élnek, és maguk is előszeretettel fogyasztják a kétéltűek húsát.

Varga Béla, az MTI tudósítója írja: (MTI-Press) - Kárpátalján van egy település, Turjaremete (Turji Remeti -Турї Ремети), amelynek lakói nagyrészt a falu melletti patakból kifogott békák eladásából élnek, és maguk is előszeretettel fogyasztják a kétéltűek húsát.

A Perecsenyi járásban található település messze földön híres arról, hogy lakói mesterei a békából készülő ételek elkészítésének. Többségük a békák kifogására és értékesítésére "szakosodott", két évszázada kedvenc eledelük pedig a rántott békacomb.

 

A békafogyasztást a franciák honosították meg Turjaremetén a 19. század elején. Írott források szerint 1816-ban a waterlooi csata után a győztes országok úgy döntöttek, hogy a napóleoni hadsereg összes tisztjét - akik újabb lázadást, illetve a királyi dinasztia visszatérése elleni konfliktust szíthattak volna - száműzik Franciaországból. Mivel az osztrák császárság legtávolabbi pontja Kárpátalja volt, ezért Ausztria ode küldte a francia katonákat, akik megkedveltették a helyiekkel a békahúst, és szakszerű elkészítésének a fortélyaira is megtanították őket. A franciáknál nemzeti eledelnek számító rántott és pácolt békacomb Turjaremetén is a lakosság kedvelt csemegéjévé vált, egyetlen család ünnepi asztaláról sem hiányozhat.

A beregszászi Kárpátalja című hetilap szerint Kárpátalján mára egyedül a turjaremeteiek kereskednek békával, miután a Rahó környéki Nagybocskón (Velikij Bicskiv) és a técsői járási Királymezőn (Uszty-Csorna) megszűnt a kereskedelmi célból folytatott békatenyésztés. Ugyanakkor Turjaremetén is attól tartanak, hogy a megnövekedett kereslet miatt a Turja-patakból is eltűnik az ízletes húsú állat.

 

Ötvenezer béka a hálókban

 

A turjaremeteiek nemcsak saját célra fogják a békákat, hanem a kétéltűek nagyobb részét jó pénzért értékesítik a faluba érkező felvásárlóknak, akik zömében kijevi éttermekből, bevásárlóközpontokból és Szlovákiából jönnek.

A "békavadászat" márciusban-áprilisban zajlik, és - ahogy a helybeliek mondják - az első zivatarig tart, mert ilyenkor még finom puha a békák húsa, később viszont már kesernyés ízű, ehetetlen. Hálóikat naponta többször is végighúzzák a patak vízében, egy-két óra leforgása alatt akár öt kilogrammnyi békát is zsákmányul ejthetnek, de a párzási időszakban puszta kézzel is foghatók.

A több mint félszáz békából nyerhető egy kilogrammnyi megtisztított combot 200-250 hrivnyáért (5-6 ezer forintért) adják el a felvásárlóknak, míg az ungvári vagy kijevi szupermarketekben már 350-500 hrivnyáért árusítják az ínyencséget. Egy kijevi étterem honlapján a turjaremetei módon elkészített rántott békacomb tizenöt dekagrammnyi adagja ugyanakkor 85 hrivnyába kerül.

A két-három hétig tartó békaidényben a turjaremeteiek fejenként 5-10 ezer hrivnyát is kereshetnek a kétéltűek eladásából. Az ide érkező turistáktól 40-50 hrivnyát kérnek a rántott vagy pácolt békacomb adagjáért. Ezért a falu apraja-nagyja kiveszi részét a jövedelmező üzletből.

A biológusok azonban már kongatják a vészharangot, mivel egy-egy főszezonban közel 50 ezer békát fognak ki, köztük olyan fajokat is, amelyek védettek. Potyis Lajos egyetemi docens, ungvári zoológus véleménye szerint a Turja-patak békaállományának fogyása csak úgy lenne megállítható, ha speciális tenyésztelepeket hoznának létre. Ezt egyelőre nem tervezik Turjaremetén, jóllehet Kárpátalján korábban már működtek ilyen létesítmények.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!