Nagyvilág

2010.10.18. 20:59

Uniós megállapodás a túlzott deficitet felhalmozó országok elleni szankciókról

<p>Hétfőn, nyolcórás tárgyalás után mégiscsak egyezség született a 27 uniós tagállam között, hogy a túlzott deficitet felhalmozó országokat hogyan lehessen szankcionálni.</p>

Az eredeti javaslatot sokan ellenezték. Diplomáciai források szerint ugyanakkor sikerült dűlőre jutni a kérdésben, amely így mindenki számára elfogadható. A lépésre azért volt szükség, mert a görög pénzügyi válság rávilágított arra: az Európai Unió kezében nincsenek megfelelő eszközök a tagállamok kordában tartására.

A megoldás értelmében a szabályok ellen vétő tagállamot először az Európai Bizottság figyelmezteti a túlzott deficitre, és ezután az országnak fél éve van arra, hogy lépéseket tegyen és csökkentse a hiányt. Ha ezt nem teszi meg, szankciókra számíthat. Franciaország azt szerette volna elérni, hogy a bírság kirovása ne legyen automatikus, hanem rugalmasabb feltételeket lehessen alkalmazni. Németország, Hollandia és a skandináv országok viszont szigorú és azonnali büntetéseket szorgalmaztak. Végül sikerült egy elfogadható változatot kidolgozni mindenki számára.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!