Nagyvilág

2010.10.21. 20:55

Drágult az űrhajósok élelmezése

<p>A Nemzetközi Űrállomáson (ISS) dolgozó asztronauták élelmiszer-fejadagja az infláció miatt csaknem ötven százalékkal drágult az elmúlt évben - közölte csütörtökön az űrélelmezés orosz illetékese.</p>

"Tavaly az űrhajósok napi ételadagja nagyjából 11 ezer rubelbe (71 ezer forint) került, mára viszont 15 ezer rubelre (97 ezer forint) nőtt" - mondta Viktor Dobrovolszkij, az űrhajósok élelmezéséért felelős intézet vezetője az Interfax hírügynökségnek. Mint mondta, a drágulás az étel nyers összetevőinek infláció okozta áremelkedésével, valamint a szükséges laboratóriumi tesztek drágulásával magyarázható.

Tájékoztatása szerint az ISS dolgozói napi 1,6-1,75 kilogrammnyi ételt fogyasztanak, menüjük pedig nyolcnaponként ismétlődik. Az intézetvezető arról is beszámolt, hogy a súlytalan környezetben élő űrhajósok elsősorban olyan nedves és ragacsos ételeket fogyasztanak, mint a lágy tojás, a ragu, vagy a puding. Ezek ugyanis a speciális környezetben is "egy csomóban" maradnak, és nem folynak szét a kanálról és a villáról.

Az olyan morzsálódó ételek, mint a kenyér viszont ki vannak tiltva a világűrből, ugyanis az apró morzsák szétszóródhatnak az űrállomás belsejében, és károkat okozhatnak a műszerekben. Sóval és borssal pedig csak úgy fűszerezhetik az ételt az asztronauták, ha előbbit vízben, utóbbit pedig növényi olajban oldják fel.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!