Nagyvilág

2010.09.01. 14:16

Ehud Barak átengedné Jeruzsálem egyes részeit a palesztinoknak

<p>Jeruzsálem egyes részeit át lehetne adni a palesztinoknak - mondta Ehud Barak izraeli védelmi miniszter abban az interjúban, ami a Haaretz című izraeli lap szerdai számában jelent meg, egy nappal a közel-keleti béketárgyalások kezdete előtt.</p>

Mint mondta, a terv értelmében Nyugat-Jeruzsálem és 12 zsidó "szomszédja" - azaz a palesztin fennhatóságú Kelet-Jeruzsálemben fekvő telepek - Izrael kezében maradna, de a környék többi része, ahol mintegy negyedmilliónyi arab él, a palesztinoké lenne.

Az izraeli Munkapárt vezetőjének elgondolása ugyanakkor ellentmond Benjamin Netanjahu miniszterelnök elképzelésének, aki szerint Jeruzsálemnek örökre "Izrael osztatlan fővárosának" kell maradnia. Netanjahu és Mahmúd Abbász palesztin elnök csütörtökön kezd tárgyalásokat Washingtonban, Barack Obama amerikai elnök közvetítésével.

Jeruzsálem ellenőrzésének kérdésköre kulcsmotívuma a 17 éve húzódó közel-keleti békefolyamatnak: míg az izraeli oldal az ország "örök és oszthatatlan fővárosaként" tekint a városra, addig a palesztin fél Kelet-Jeruzsálemet szeretné megtenni a majdani önálló állam fővárosává.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik