Nagyvilág

2010.08.10. 20:56

Robbanás egy török olajvezetéken

<p>Felrobbant egy olajvezeték kedden Törökországban. A hatóságok szerint terrortámadás történt, amelyért a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) a felelős. A vezetéken Irakból érkezik olaj a török földközi-tengeri városba, Ceyhanba.</p>

A 970 kilométer hosszú vezeték az iraki Kirkukból szállít nyersolajat Ceyhamba, ahol tankerhajókba töltik azt. A robbanás a vezeték egy rövid szakaszát tette tönkre a Mardin régióban lévő falu, Midyat közelében. A detonáció következtében tűz ütött ki, amelyet még mindig nem sikerült eloltani.

A PKK egyelőre nem vállalta a felelősséget, holott korábban, amikor hasonló merényleteket követtek el a térségben, a robbanás után szinte azonnal jelentkeztek. A PKK rajta van Törökország, az Európai Unió és az Egyesült Államok terrorszervezeteket nyilvántartó listáján. 1984 óta folytatnak fegyveres harcot Ankara ellen a főleg kurdok lakta délkeleti országrész önrendelkezési jogáért. Az elmúlt 26 évben 45 ezren haltak meg ebben a harcban.

- Független Hírügynökség -

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!