Nagyvilág

2010.07.16. 12:50

Cipruson elkobozzák a focimeccseken a vuvuzelákat

<p>A ciprusi rendőrség pénteken bejelentette, hogy elkoboznak minden, focimeccsre bevitt vuvuzelát.</p>

A dél-afrikai kürt a futball világbajnokság alatt tett szert ismertségre mindenhol, hiszen a mérkőzések alatt végig a hangos "zümmögésük" kísérte a játékot. A ciprusi hatóságok szerint a vuvuzela "veszélyes" és ezért kell elkobozni.  A közlemény szerint, ha egy drukkernél a hatóság meglát a stadionban, vagy annak környékén egy vuvuzelát, akkor azonnal elveszi tőle.

A ciprusi rendőrség ugyanakkor nem a hangja miatt tartja veszélyesnek a dél-afrikai kürtöt. Az indoklásban az szerepel, hogy azért tiltják be, mert a vuvuzelával könnyű sérüléseket okozni, verekedni, vagy eldobni. "Ez pedig megsebesíthet valakit, vagy anyagi kárt is okozhat"- érveltek a szigetország éber őrei, akik így akarják elejét venni a stadionokban az erőszaknak.

A vuvuzela eredetileg fémből készült. Ám mivel azzal valóban komoly sérüléseket okoztak egymásnak az ellenlábas drukkerek, betiltották Dél-Afrikában. Később egy élelmes vállalkozó műanyagból kezdte gyártani a vuvuzelákat, és így a zajos hangszerek visszatérhettek a stadionokba. A vuvuzelák miatt a játékosok és a nézők is panaszkodtak a VB alatt. A dél-afrikai rendezők azt mondták: fogadja el mindenki, hogy a kürt az ő kultúrájuk része. A tévétársaságok igyekeztek kiszűrni a közvetítésből vuvuzela hangját. A kürtöt egyébként a wimbledoni tenisztornáról is kitiltották a szervezők, az Egyesült Arab Emirátusokban pedig fatvával tiltották be a használatát.

- Függelten Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!