Nagyvilág

2010.04.09. 08:01

Újabb japán állampolgárokat végeztek ki Kínában

<p>Kivégeztek három, kábítószer-csempészettel vádolt japánt Kínában pénteken, mindössze egy nappal azután, hogy egy másik japán állampolgáron is végrehajtották a halálos ítéletet, hasonló vád miatt.</p>

A Hszinhua állami hírügynökség beszámolója szerint a 67 éves Takeda Teruót, a 48 éves Ukai Hironorit és a szintén 67 éves Mori Katszuót a Kína északkeleti részén fekvõ Liaoning tartományban végezték ki. Csütörtökön a 65 éves Akano Mitszunobun hajtották végre az ítéletet, amely az elsõ volt japán állampolgár ellen a két ország közötti diplomáciai kapcsolat 1972-es helyreállítása óta.

Hatojama Jukio japán miniszterelnök Akano esetét még "sajnálatosnak" nevezte, és úgy fogalmazott, hogy reményei szerint nem érinti majd a két ország közötti kapcsolatokat. Csiba Keiko tokiói igazságügy miniszter azonban pénteken úgy fogalmazott, hogy aggódik amiatt, hogy az újabb három kivégzés megzavarja a két ország viszonyát. "Aggódom a Japán és Kína közötti kapcsolatok miatt, amikor a japán emberek többségének kényelmetlen érzéseire és reakcióira gondolok" - fogalmazott a miniszter, hozzátéve, hogy reményei szerint Peking is számol ezzel.

A miniszter régi támogatója a londoni székhelyû Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédõ csoportnak, és tagja több más, halálbüntetés-ellenes szervezetnek. Ennek ellenére hét hónappal ezelõtti hivatalba lépése óta nem nagyon hangoztatta a halálbüntetés elleni véleményét, igaz, nem is írt alá még egyetlen kivégzési parancsot sem. Japánban ugyanis szintén engedélyezik a halálbüntetést, amelyet többszörös gyilkosságért szabhat ki a bíróság.

Az Amnesty International egyébként épp egy héttel korábban szólította fel Kínát arra, hogy hozza nyilvánosságra, hány embert végeznek ki az országban az évben. A szervezet feltevése szerint ugyanis több ezer esetrõl lehet szó évente, és ezzel Kína vezeti a legtöbb kivégzést végrehajtó országok listáját, több halálbüntetést végrehajtva, mint az összes többi ország együttvéve. Peking azonban államtitokra hivatkozva nem közöl pontos adatokat.

Az AI szerint Kínában 68 féle bûntény miatt szabhatnak ki halálos ítéletet, amelyek között olyan nem erõszakos cselekmények is szerepelnek, mint a csalás, a vesztegetés, vagy a kábítószerrel összefüggõ bûncselekmények. A jogvédõk szerint az elmúlt években olyan személyeket is kivégeztek, akiket adócsalás, állatorvosi receptek lopása, hamis gyógyszerek árusítása, vagy sikkasztás miatt ítéletek el.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!