Nagyvilág

2010.04.05. 10:16

Beismerte a NATO, hogy nőket ölt

<p>Beismerték az afganisztáni NATO-erők, hogy egy balul sikerült akcióban megöltek három nőt. A februárban történtekért eddig senki nem vállalta a felelősséget.</p>

A Nemzetközi Biztonsági és Támogató Erõk (ISAF) közleménye szerint az õ tagjaik a felelõsek a Gardez falu mellett történt lövöldözésért, amelyben három afgán nõ életét vesztette. Egy brit és egy amerikai napilap hétfõn közölte, hogy az amerikai katonák megpróbálták eltussolni az ügyet, és eltávolították a golyókat a holttestekbõl. Az ISAF nem kommentálta a félresikerült akcióban részt vevõ katonák nemzetiségét, és a feltételezett leplezésrõl szóló értesüléseket az AFP hírügynökségnek.

"Mélységesen sajnáljuk a mûvelet kimenetelét, vállaljuk a felelõsséget az aznap esti akciónkért, és tudjuk, hogy a családok örökké érezni fogják a veszteséget" - mondta Eric Tremblay dandártábornok. Az ISAF szóvivõje hozzátette, hogy a NATO és az afgán erõk együttmûködnek annak érdekében, hogy a jövõben hasonló incidensek ne fordulhassanak elõ.

A NATO-és afgán katonák február 12-én egy tanyára mentek, ahol két fegyveres férfit lelõttek, miután tálib lázadóknak vélték õket. Késõbb kiderült, hogy csak a családjaikat védõ afgánok voltak. A golyózáporban halt meg a három nõ is. A lövöldözés után az ISAF még azt közölte, hogy nincs bizonyíték arra, hogy a nõk halálát az õ katonáik lövedékei okozták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!