Nagyvilág

2010.02.07. 12:44

Menekülõ dinoszauruszok lábnyomait találták meg

<p>Több mint háromezer dinoszaurusz-lábnyomot fedeztek fel Kínában - jelentette az Új Kína hírügynökség vasárnap. A feltételezések szerint menekültek valami elõl, mert a nyomok csak egy irányba mutatnak.</p>

A szakértõk szerint nagyjából 100 millió évesek lehetnek azok a lábnyomok, amelyeket három hónapnyi munkával tártak föl Kína keleti részén. A nyomok 10 és 80 centiméter közöttiek, és legalább hat különbözõ fajta dinoszaurusztól származnak, köztük a rettegett tirannoszaurusztól. A kutatásban részvevõ egyik tudós szerint minden lábnyom egy irányba mutat. Wang Hai-dzsun szerint ez egyaránt utalhat vándorlásra, és nõvényevõ dinoszauruszok pánikszerû menekülésre is a ragadozók elõl.

A környéken - amit a helyi tudósok csak dinoszauruszvárosnak neveznek - már számos õslényleletre bukkantak. Eddig mintegy 30 különbözõ ásatási helyrõl kerültek elõ maradványok 1964 óta. A tervek szerint egy õslényparkot is létrehoznak Zhucseng vidékén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!