Miskolc hírei

2011.03.17. 16:54

Várni kell a kilakoltatással

<p>Miskolc - A moratórium miatt nyár közepéig ugyan nem lehet kilakoltatni, de utána tervezik a fészekrakósok ügyében.</p>

Az Országgyűlés szerdán fogadta el a kilakoltatási moratórium meghosszabbításáról szóló törvénymódosítást, július elejéig tart a tilalom.

Nagy Kálmán országgyűlési képviselőt (KDNP) kérdeztük, aki korábban annak kapcsán szólalt fel többször a Parlamentben, hogy az úgynevezett „fészekrakós” problémára megoldást találjanak. (A fészekrakósokról számtalanszor írtunk, főleg az avasi lakótelepen vásároltak többen is lakást a Fészekrakó programmal való visszaéléssel. Az ügyben eljárás folyik. A lakók jó része nem fizeti a közüzemi díjakat, az ingatlant lelakták, de a moratórium miatt esély sincs arra, hogy a lakásokból eltávolítsák őket.)

– Én magam tartózkodtam a szavazástól. Tudom, hogy ez csak gesztusértékű lépés volt, de nem tehettem mást – fogalmazott. Országszerte félmillió embert érintene a kilakoltatás, ennek csak egy szelete (500-1000 ember) a miskolci fészakrakós probléma, magyarázta a döntés okait. Hozzáfűzte, a módosítás abban jobb, hogy nem egy teljes évvel hosszabbítottak, hanem csak néhány hónappal.

Hová kerüljenek?

Tovább dolgozunk az ügyön, hangsúlyozta a képviselő említvén a népjóléti munkacsoportban folyó munkát: céljuk, hogy megváltoztassák a társasházi- és a végrehajtási törvényt. Döntés szeptemberben várható. Szeretnék elérni, hogy a végrehajtási folyamat lerövidüljön, a társasházak pedig visszakaphassák a pénzüket a végrehajtás során befolyt összegből.

– Minden törvényes eszközt megragadunk, de embertelen nem leszek – fogalmazott: nem akarja, hogy gyerekek utcára kerüljenek. Vagyis szerinte azt is ki kell dolgozni, hogy hová kerüljenek a lakásokból kiköltözők.

– Hová? – kérdeztük. Nagy Kálmán megjegyezte, biztos, hogy olyan komfort nélküli lakásokba, amelyeknek a fenntartását meg tudják fizetni, de helyszínt nem mondott. Szerinte, ha eljutnak oda (a tervek szerint valamikor nyáron), hogy elkezdődhetnek a kilakoltatások, akkor kell eldönteni. Lehet, hogy Miskolcon keresnek nekik helyet, lehet, hogy vidéken, ott, ahonnan az érintettek a városba költöztek.

Folytatják a munkát

A miskolci önkormányzat tovább folytatja a munkát, amit a fészekrakókkal szemben megkezdett – mondta portálunknak Dobos Tímea szóvivő.  A polgármesteri hivatal hatósági osztálya, a Közterület-felügyelettel, ÁNTSZ-szel, és a rendőrséggel közösen folytatja az ellenőrzéseket, és ha kell, lép is, ahogy a Szilvás utcáról kiköltöztettek olyanokat, akik jogcím nélkül laktak ott. Az állandó ellenőrzések hatására több fészekrakós család önként hagyta el a lakást. A holding cégei is meggyorsították a hátralékbehajtást.

– A moratórium meghosszabbítása miatt azokban az ügyekben is várni kell, ahol kilakoltathatóvá váltak a családok – mondta a szóvivő. – Mire a moratórium letelik, akkorra több olyan ügy lesz, amely a végrehajtás szakaszába léphet.

Dobos Tímea hangsúlyozta, megoldást keresnek arra is, hogy a családok ne költözhessenek be más lakásokba, és ne halmozzanak fel azokban is milliós adósságokat.

A csaló fészekrakók ügye egyébként az ügyészségen van. A hatósági osztályon 60 olyan család ügye van, akik ellen szabálysértési eljárás indult: folyamatos ellenőrzésre számíthatnak.

ÉM-HM


Az önkormányzathoz érkezett levelekből

  • A Testvérvárosok 8 szám alatti lakók 2007.07.01 óta nem fizetik a közös költséget, a lépcsőházat megrongálták.
  • A Szentgyörgy 12 szám alatt a fészekrakók 3 éve pusztítják a házat.
  • A Szilvás 2. szám alá 2006-tól 2008 szeptemberéig 8 fészekrakós költözött. Nem fizetik a költségeket.
  • A Szilvás utca 13 szám alatt 2009. december 31-ig 3 millió forintnyi hátralékgyűlt össze. Az 55 lakásból 10 a fészekrakó.

Bár előző városvezetés kiköltöztette a Szilvás és Gesztenyés utca 25 lakásából a fészekrakókat, de azok a Felsőruzsin 29. száma alá költöztek összesen 30-an.

 

 

 

 

 


Hányan vannak?

Érdeklődtünk a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletétől (PSZÁF), hogy megyénkben hányan lehetnek, akiket érint a kilakoltatási moratórium.

Binder István szóvivő megyeivel nem, csak országos adatokkal tudott szolgálni. Eszerint míg 2009-ben 19 500 ingatlan esetén indult el a végrehajtási eljárás, addig 2010. közepén 15 ezer 600 volt ezen ingatlanok száma. Binder István elmondta, a második félévre még nincsenek adataik, de az biztos, hogy jócskán tovább nőtt.

 

 

 

 


Csak a bűz és a csótányok maradtak

eszak | 2011.03.03 15:08
Miskolc-Avas - A jogcím nélküli beköltözők már elszeleltek, a lakásra lakat került.

Anyjuk után csak az adósságot örökölték

eszak | 2011.03.02 15:21
Miskolc - Egy tavaly meghalt nő, az élettársa és két, állami gondozásban lévő gyermeke a főszereplői annak a történetnek, amely végére talán csütörtök délelőtt 10 órakor kerülhet pont. Az önkormányzat hatósági főosztálya ugyanis lezárja és az ott élőket kiköltözteti a Miskolc, Szilvás utca 2. szám egyik lakásából. A tizedik emeleti lakásban ugyanis jogcím nélkül tartózkodnak, így a hatósági főosztály végézése szerint 48 órájuk van elhagyni az ingatlant. Ez a határidő csütörtökön jár le.

Önkényes lakásfoglalókat lakoltatnak ki Miskolcon

fuggetlen | 2011.03.02 15:01
Miskolc - Lezárat egy Szilvás utcai lakást a miskolci önkormányzat hatósági főosztálya. Az ingatlan magántulajdonban van, hagyatéki eljárás alatt áll, mert tulajdonosa tavaly meghalt.

"Olyan társaság, amelynek nem lennének tagjai"

eszak | 2011.03.01 13:28
Miskolc - "Gondolták, a közös díjat nemfizetni is lehet..." címmel jelent meg cikkünk a múlt héten. Ebben arról írtunk, hogy az avasi társasházak, lakásszövetkezetek attól tartanak, hogy a felhalmozódott adósságaik miatt csődbe mennek.

Elegük van a társas viszonyból

boon | 2011.03.01 10:14
Miskolc - A nemfizető es elviselhetetlen szomszédnak bizonyuló "fészekrakók" Miskolcon most már csődbe visznek egy komplett társasházi közösséget. A hatóságok tehetetlenek. A lakók nem látnak más megoldást. mint robbantani a társasházközösséget.

Nézőpont: Antik avasi lakások

eszak | 2011.02.28 14:41
Most érdemes lakást venni Miskolcon - gondolhatnánk. Az árak mélyponton, szinte féláron juthatunk hozzá ingatlanokhoz. Szántó Rita jegyzete.

Miskolci másfél szobás 2 millióért?

eszak | 2011.02.28 08:26
Miskolc - Mélyrepülésben az ingatlanárak a megyeszékhelyen – erről szólnak a hírek.

MSZP-s javaslat a társasházak csődje ellen

eszak | 2011.02.25 20:06
Miskolc - "Gondolták, a közös díjat nemfizetni is lehet..." címmel jelent meg cikkünk csütörtökön. Ebben arról írtunk, hogy az avasi társasházak, lakásszövetkezetek attól tartanak, hogy a felhalmozódott adósságaik miatt csődbe mennek.

"Gondolták, nemfizetni is lehet..."

eszak | 2011.02.24 21:41
Miskolc - Több, mint 2 millió forintos tartozás, a 77-ből 35 nem fizető lakástulajdonos. Ez jellemzi jelenleg az avasi Szentgyörgy út egyik társasáházának pénzügyi helyzetét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!