Miskolc hírei

2011.03.10. 10:11

„Még ablakot sem tudunk nyitni”

<p>Miskolc - Sem a lakók, sem a városvezetés nem elégedett a Petőfi utca és környékének építkezésével, forgalmi rendjével.</p>

A Petőfi, a Szent István és a Malomszög utcában és környékén élők úgy érzik, a lassan végéhez közeledő belvárosirehabilitációs (IVS) program első üteme miatt az ő életkörülményeik sokkal rosszabbak lesznek, mint azok korábban voltak. A belváros forgalmának nagy részét ugyanis ezekre az utcákra terelik majd, tulajdonképpen a déli tehermentesítő út szerepét betöltve. A témában lakossági fórumot tartott a város vezetése (nem először) kedden este az Istvánffy Gyula Általános Iskolában, melyet nagy érdeklődés övezett. Az emberek úgy érzik, szinte semmit nem értek korábbi észrevételeik, panaszaik, felvetéseik.

Páros, páratlan

A változásokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat Pfliegler Péter, Miskolc alpolgármestere ismertette: a Dajka híd 2 irányú lesz, plusz gyalogosforgalmat is bonyolít, a Petőfi utca páros oldalán Diósgyőr felé halad a forgalom, a páratlan oldalán a város felé. Az eredeti elképzelésekhez képest viszont nem kétszer kétsávos lesz a Petőfi utca, hanem csak kétszer egysávos, a másik sávban pedig, amelyik közelebb esik a házakhoz, parkolósávot alakítanak ki. Az úgynevezett ferde híd kétirányú lesz. Szintén változás a korábbi elképzelésekhez képest, hogy a Reményi utcára nem terelik rá a belvárosi forgalmat, ott ugyanis óvoda található. A Malomszög utcai és a Vászonfehérítő utcai híd is egyirányú lesz, gyalogosforgalommal kiegészítve. Vitatott kérdés volt korábban, hogy a szuperet és a Zrínyi Ilona Gimnázium háta mögött kialakított buszmegálló helyett csak egy legyen, de egyelőre marad a kettő, és a tapasztalatok alapján döntenek ebben a kérdésben. Az alpolgármester hangsúlyozta: a terveket és az építkezést örökölték az előző városvezetéstől. Amin lehetett, azon változtattak az itt élők javaslatai alapján, de kötik a kezüket az uniós pályázati szabályok és a határidők, hiszen a városnak nincs másfél milliárd forintja, hogy visszafizesse, ha a tervek nem valósulnak meg.

Szörnyszülött

A fórum résztvevői számtalan problémát vetettek fel. A ferde hidat szörnyszülöttnek nevezték, és arra panaszkodtak, hogy nyáron, az építkezések alatt még ablakaikat sem tudtak nyitni a por és zaj miatt. Attól félnek, hogy ez a jövőben is így lesz a várhatóan növekvő forgalom miatt. Azt is felvetették, hogy a Szinva patak ezen a szakaszán nem fogja tudni elvezetni a nyárihoz hasonló vízmennyiséget.
Rostás László főépítész jelezte: szíve szerint ő sem itt vezetné el a forgalmat, hiszen a Szinva csatornává degradálódott, a Serház utcai óvoda előtt pedig két sáv megy el. A projektet azonban készen kapták, a problémákat megpróbálják kezelni.

ÉM-HE

Néhány felvetés, néhány válasz

– A Szent István utcán nincs megoldva a csapadékelvezetés, beáznak a garázsok és a pincék. Válasz: Folyamatban van a garázsbehajtók vízelvezetése. (Vincze János tervező)

– A Szent István utcát építési törmelék csúfítja, mikor szállítják el onnan? Válasz: A kivitelezési munkák még nem fejeződtek be teljesen. Amint véget érnek, a kivitelezőnek kötelessége elszállítani a szemetet és törmeléket. (Pfliegler Péter)

– A Szinva fölé épített új hidak alsó szintje legalább 50 centivel lejjebb vannak, mint a patak vízszintje az árvíz idején. Válasz: A vízügyi igazgatóság engedélyével és ellenőrzésével épültek a hidak, nem tudom, honnan vette az adatokat. (Vincze János)

– A külföldi városokban a kis patakokat csodálatos környezet veszi körül. Javaslom, hogy alakítsanak ki a Szinvába zúgókat, melyek szebbé a tennék a vízfolyást, és a tisztulását is elősegítenék. Válasz: A mostani projektnek nem része a zúgók építése, de ha sikerül kibontani a Szinva további szakaszát, akkor tervbe lehet venni. (Vincze János)

– A Szent István utca környékén hogy akarnak fásítani, ha ott mindent lebetonoztak? Válasz: A tervekben az szerepel, hogy ahol nem folyik közlekedés, ott zöld területet alakítanak ki. Ez hamarosan megtörténik. A Petőfi utcán például 80 fát ültettünk a kivágottak helyére. (Pfliegler Péter)

– A Szent István és a Petőfi utcán élők számára rendkívül kedvezőtlen a forgalmi rend változása, szinte ellehetetlenül az életük. Válasz: Nem érzem ellehetetlenülésnek, a változások város érdekeit szolgálják. (Pfliegler Péter) Az út átadása után tudjuk összegyűjteni a tapasztalatokat. Javaslom, hogy fél év múlva ismét találkozzunk, és összegezzük a problémákat. (Lengyel Katalin)

– Az építkezés miatt a mentőállomás mögötti út, ami igazából nem IS út, teljesen tönkrement. Válasz: A költségvetés szoros, de megvizsgáljuk helyreállítás lehetőségét. (Pfliegler Péter)

– A Petőfi utcai parkolósávban lesz parkolóóra? Az ott lakók nem fognak tudni kiállni az udvarukról. Válasz: Ezt most nem tudom megmondani, de utánanézünk. (Pfliegler Péter)

– A Zrínyi Gimnázium mögött kialakított buszmegállóval járó zaj zavarni fogja az oda néző 9 tanteremben folyó munkát. Szeretnénk, ha a megállót arrébb helyeznék. (Kovácsné Szegedi Ildikó, a gimnázium igazgatója) Válasz: Az MVK Zrt. nem járult hozzá, hogy máshol legyen a megálló. Ha elindul a forgalom, és beigazolódik, hogy valóban zavarja a tanítást, akkor újragondoljuk. (Pfliegler Péter)

 

 


"Elviselhetetlen a zaj és a por"

3/9/2011 boon.hu | Miskolc - A Petőfi utca környéken élők elégedetlenek az új úttal és az új forgalmi renddel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!