Magyarország

2016.05.15. 11:50

Kinyírják az alternatív és alapítványi iskolákat, köztük a Waldorfot

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az új kerettanterv szerint nem térhetnek el a Waldorf és más alternatív iskolák a központilag meghatározottól, csak akkor, ha "pluszszolgáltatást" nyújtanak. Ezzel értelmüket veszítenék az alternatív iskolák, de a magán szakképző iskolák is a végüket járják - <a href="http://eduline.hu/kozoktatas/2016/5/13/Kinyirjak_az_alternativ_es_alapitvanyi_isko_U14CC3" target="_blank">írja az Eduline</a>.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az új kerettanterv szerint nem térhetnek el a Waldorf és más alternatív iskolák a központilag meghatározottól, csak akkor, ha "pluszszolgáltatást" nyújtanak. Ezzel értelmüket veszítenék az alternatív iskolák, de a magán szakképző iskolák is a végüket járják - írja az Eduline.

A jövő évi költségvetési törvény javaslatcsomagjában lapul egy módosítás, amely a köznevelési törvényt érinti, mely szerint a jövőben

az alternatív intézmények számos tekintetben eltérhetnek a települési önkormányzatok és az állam által fenntartott nevelési-oktatási intézményektől, mely eltérés többletszolgáltatásként jelenik meg a pedagógiai programban.

Ez szembemegy az eddig szabályozással, ami feltétel nélkül engedte az intézményeknek, hogy eltérjenek a központi kerettantervtől és saját évtizedes módszereik alapján oktassák és neveljék a diákokat - egyetlen feltétel az volt, hogy a képzés kimenetén azzal a kompetenciákkal rendelkezzenek a diákok, mint az állami intézmények diákjai.

Az Alapítványi és Magániskolák Egyesülete, valamint a Magyar Waldorf Szövetség szerint a változtatás ellehetetleníti, hogy tanítási módszereiket gyakorolják, ez pedig az összes alternatív óvoda és iskola megszűnéséhez vezethet. Arra kérik a kormányt, hogy maradjon érvényben a jelenlegi szabályozás.

Továbbra is terítéken az államosítás

Az AME egy másik közleményt is kiadott, amiben felelevenítik, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium, miután rengeteg magániskola nem kaptak a hozzájuk jelentkezett tanulók számának megfelelő keretszámokat, megkereste az érintett iskolákat, hogy az alapítványok maguk mondjanak le az iskoláikról az NGM szakképzési centrumai javára.

Az NGM a napokban kidolgozott egy "megállapodás-tervezetet", ami szerint a magániskolákat működtető alapítványoknak ingyenes használatba kellene adniuk ingatlanjaikat és taneszközeiket (számítógépparktól kezdve a tábláig). Annak ellenére, hogy "megállapodás" szerepel a címben, nem keresték meg sem az iskolákat, sem az AME-t a minisztérium részéről a tervezet kidolgozásáról. Amennyiben nem írják alá az iskolák a megállapodást, semmilyen garanciát nem kaptak arra, hogy az állam engedélyezi számukra új tanulók felvételét.

Lényegében a közhasznú alapítványoknak mindenüket át kellene adni használatra az állami szakképzési centrumoknak, így nem tudnák folytatni közhasznú oktatási tevékenységüket sem, amiről korábban úgy fogalmazott az AME, hogy az alapítványok működését is fel kell számolni. Amennyiben egy közhasznú alapítvány megszűnik, egy hasonló célú alapítványnak adhatja a vagyonát. Mivel az összes alapítványi iskolával ez történhet, lényegében csak az államra hagyhatnák vagyonukat.

Forrás: eduline.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!