Magyarország

2013.04.08. 23:48

Nyílt levélben reagált Navracsics Tibor Viviane Reding állításaira

Budapest, 2013. április 8., hétfő (MTI) - Nyílt levélben reagált Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter Viviane Reding uniós alapjogi biztosnak a Népszavában múlt szombaton megjelent interjújára, a levelet a minisztérium hétfőn juttatta el az MTI-hez.

Budapest, 2013. április 8., hétfő (MTI) - Nyílt levélben reagált Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter Viviane Reding uniós alapjogi biztosnak a Népszavában múlt szombaton megjelent interjújára, a levelet a minisztérium hétfőn juttatta el az MTI-hez.

Navracsics Tibor ebben azzal indokolta, hogy a nyilvánosan válaszol Reding állításaira, hogy az uniós biztos is a sajtón keresztül fordult hozzá egy külön kéréssel.

"Az interjúban Ön arra kért engem, hogy legyek szíves ellenőrizni a postaládámat, feltételezve, hogy átsiklottam a Bora Bora-ügyben írt levele fölött" - írta Navracsics Tibor, majd hozzátette: 2013. február 14-én írt a biztosnak Bora Bora-ügyben, de nem kapott semmilyen választ, és ezt végül szóvá is tette a 2013. március 17-én kelt nyílt levelében. A miniszter szerint nyilvánvalóan éppen ez volt az, ami arra késztette Redinget, hogy két nappal később, március 19-én válaszoljon.

Rögzítette azt is, hogy még mindig nem kapott választ Viviane Redingtől a Tobin-üggyel kapcsolatban írt két novemberi levelére.

Navracsics Tibor azt írta: Reding ismételten utalt arra, hogy az Európai Bíróság döntése összefüggésbe hozta a bírák nyugdíjazásával kapcsolatos vitatott szabályozásokat a magyar igazságszolgáltatás függetlenségével. A miniszter leszögezte: ennek ellenére az Európai Bíróság döntése egyáltalán nem utal a magyar igazságszolgáltatás függetlenségének állítólagos hiányára, ehelyett "életkor szerinti diszkriminációra" hivatkozik.

"Asszonyom, Ön arra kért engem, hogy ellenőrizzem a postaládámat. Én arra kérem Önt, hogy ellenőrizze a tényeket" - írta a miniszter Redingnek.

A Bora Bora-ügyben a Nyíri család tavaly novemberben állt a nyilvánosság elé és számoltak be lányuk történetéről. Nyíri-Kovács Patrícia először 2011 júliusában kereste meg Félicité Mbala francia ügyvédet, hogy el akar válni férjétől. A pár ezután Francia Polinéziába utazott, hogy rendbe tegyék kapcsolatukat. Amikor azonban a nő haza akart utazni kisfiával, a férfi lelakatolta a holmijukat, és magához vette az útlevelüket. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium februárban jelentette be, hogy a francia szaktárcához fordul a csendes-óceáni Bora Bora szigetén rekedt asszony ügyében.

Francis Ciarán Tobin ügyében, aki 2000. április 9-én Leányfalun halálra gázolt két gyermeket, Navracsics Tibor az idén március 29-én jelentette be, hogy az ír állampolgárságú férfi kész letölteni büntetését, és azt kérte, hogy Budapest garantálja: kérelme esetén Írországban folytathassa Magyarországon megkezdett büntetésének letöltését. A miniszter közölte: arról tájékoztatta ír kollégáját, személyesen garantálja, hogy ha Tobin Magyarországon megkezdi büntetését, kérelme esetén Írországban folytathatja a szabadságvesztés letöltését. Az ír tárcavezető levelében pedig utalt arra, hogy ha Tobin visszatér Írországba, ez meg is fog történni.

A férfit a magyar bíróság 2002-ben a távollétében három év fogházra ítélte. Az ítéletet másodfokon megerősítették, azzal a kiegészítéssel, hogy Tobin a legkorábban 18 hónap letöltése után bocsátható szabadlábra. Tobin 2011. november 9-én saját akaratából őrizetbe vételre jelentkezett Dublinban. Az ír legfelsőbb bíróság 2012 júniusában utasította el végleg a magyar kiadatási kérelmet, és elrendelte a férfi azonnali szabadlábra helyezését.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!