Magyarország

2013.02.19. 17:19

Meggyilkolt pszichológus - Együtt láthatták a gyilkost és áldozatát a bűncselekmény éjjelén

Pécs, 2013. február 19., kedd (MTI) - A Bándy Katához és gyilkosához hasonló férfit és nőt látott együtt a bűncselekmény éjjelén egy tanú annak a helynek a közelében, ahol a pszichológusnőt megölték - hangzott el kedden a Pécsi Törvényszéken, ahol előző nap kezdték el tárgyalni a rendőrségi pszichológus megölésével vádolt P. László büntetőügyét.

Pécs, 2013. február 19., kedd (MTI) - A Bándy Katához és gyilkosához hasonló férfit és nőt látott együtt a bűncselekmény éjjelén egy tanú annak a helynek a közelében, ahol a pszichológusnőt megölték - hangzott el kedden a Pécsi Törvényszéken, ahol előző nap kezdték el tárgyalni a rendőrségi pszichológus megölésével vádolt P. László büntetőügyét.A tanú aznap az unokájára vigyázott lánya házában, és kiment az udvarra, hogy megtanulja új mobiltelefonjának kezelését. Eközben lett figyelmes egy, az utcán tőle tíz méterre elhaladó nőre és férfira. Elmondta: a férfi láthatóan agresszíven viselkedett, a nő elutasító volt, kiszabadította magát a férfi kezei közül, közben megbotlott, és sietett, hogy eltávolodjon a férfitól.

A tanút megdöbbentette az agresszió látványa, de mivel a férfit és a nőt tovább nem látta, segélykiáltást nem hallott, azt gondolta, szerelmesek veszekedéséről lehet szó. Csak napokkal később, a lányától értesült arról, hogy gyilkosság történt a környéken, és arra gondolt, aznap éjjel az elkövetőt és az áldozatát pillanthatta meg. Fenntartotta korábbi vallomását, hogy a vádlott és a sértett is hasonlít, illetve hasonlított az általa látott két emberhez.

A rendőrségi pszichológusnő meggyilkolása ügyében aljas indokból elkövetett emberöléssel és kifosztással vádolt, korábban tizenegyszer büntetett P. László szerint Bándy Kata nem szabadulni akart tőle, hanem megbotlott, s mivel neki nem sikerült időben elkapnia, a nő elesett, be is ütötte a térdét. A tanú tagadta, hogy esést látott volna.

Az ügyészség szerint a születésnapi összejövetelről hazafelé tartó Bándy Katát tavaly július 8-án, hajnali két órakor pécsi, Dugonics utcai lakása előtt szólította meg P. László, majd egy játszótérre kényszerítette. Közösült vele, s közben, hogy ellenállását megtörje, a táskája vállszíjával megfojtotta.

A férfi a holttestet egy közeli szakadékba gurította, miután magához vette a sértett pénztárcáját és mobiltelefonját. A pénzt felélte, a telefont el akarta adni. A készüléket néhány nappal későbbi elfogása után megtalálták. Az ügyészség szerint P. László bűnösségét azonban nemcsak ez, hanem a vádlottnak a közösülés során szerzett, az áldozat védekezésre utaló sérülései, továbbá DNS-tesztek is bizonyítják.

A Pécsi Törvényszéknek az ügyben eljáró, Antal Gábor vezette tanácsa kedden mintegy húsz tanút hallgatott meg. Köztük volt az az édesanya, akinek a gyermekei szabadtéri játék közben megtalálták az áldozat holttestét. A gyermekek a tárgyalásra nem mehetnek, őket az otthonukban kiküldött bíró hallgatja meg a következő napokban.

Emellett tanúskodott az a férfi, aki a holttest megtalálása után puszta érdeklődésből több sétát tett a helyszín közelében, s mivel úgy gondolta, a játszótér alkalmas nemi erőszak elkövetésére, ott is körülnézett. Az egyik kukában talált egy női alsóneműt, mellette pedig három cigarettacsikket. Később kiderült, a ruhadarab Bándy Katáé volt.

A bíróság beidézte P. László azon barátnőjét, akivel a vádlott intim viszonyba került a pécsi Magtár utcai házban, ahol a baranyai megyeszékhelyen való tartózkodása során lakott. A nő fenntartotta korábbi vallomását, hogy látott külsérelmi nyomokat, hámsérüléseket P. Lászlón a július 8-i gyilkosságot követően. P. László ezzel kapcsolatban azt mondta: egyedül a kezén szerzett sérülése származott Bándy Katától, a többit vasazás közben szenvedte el.

A vádlott a hétfőn kezdődött büntetőperben összefüggő vallomást nem akart tenni. A felolvasott rendőrségi vallomásaiból azt tartotta fenn, amelyikben azt állította: Bándy Katát már hetekkel a gyilkosság előtt megismerte egy parkban, és nemcsak találkozgatott, hanem csókolózott, később pedig szeretkezett is vele. Kifogásolta azonban, hogy mindig csak esténként találkozhat a nővel, emiatt július 8-án kérdőre vonta őt, indulatba jött, és kézzel fojtogatni kezdte. Amikor észlelte, hogy Bándy Kata meghalt, "bepánikolt", ekkor magához vette több személyes tárgyát.

P. László és Bándy Kata esetleges kapcsolatáról a hétfőn meghallgatott tanúk nem tudtak, illetve kizárták ennek lehetőségét.

A tárgyalás szerdán szakértők és tanúk meghallgatásával folytatódik a törvényszéken.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!