Magyarország

2013.01.29. 17:03

Rekordösszegű adományt, 191 millió forintot gyűjtött az Ökumenikus Segélyszervezet

Budapest, 2013. január 29., kedd (MTI) - Rekordot döntött az Ökumenikus Segélyszervezet szeretet.éhség. elnevezésű adventi adománygyűjtő akciója: összesen 191 millió forint gyűlt össze a magyar lakosság jóvoltából a nehéz helyzetben élők megsegítésére.

Budapest, 2013. január 29., kedd (MTI) - Rekordot döntött az Ökumenikus Segélyszervezet szeretet.éhség. elnevezésű adventi adománygyűjtő akciója: összesen 191 millió forint gyűlt össze a magyar lakosság jóvoltából a nehéz helyzetben élők megsegítésére.

A szervezet egész éves munkáját segítik az adományok, amelyek 48 százalékát esélyteremtésre, 30 százalékot otthonteremtésre, 13 százalékot ételosztásra, kilenc százalékát pedig a szervezet munkájának támogatására fordítanak - hangzott el az Ökumenikus Segélyszervezet keddi sajtótájékoztatóján.

Az adomány legjelentősebb része, mintegy 86 millió forint a segélyszervezet 1353-as adományvonalára érkezett. A Tesco áruházak által értékesített 270 ezer darab 200 forintos adománykupon megvásárlásával összesen 54 millió forint gyűlt össze. 51 millió forint az akció további partnerei által indított gyűjtéseken, adománypontokon és a segélyszervezet több tízezres adományozói körében meghirdetett felhívásnak köszönhetően gyűlt össze.

Lehel László, a szervezet elnök-igazgatója kiemelte: a gyűjtés 91 százalékát közvetlenül a rászorulók támogatására fordítják, míg kilenc százalékot a közvetett költségek fedezésére használnak fel.

Az adomány 13 százaléka hozzájárul ahhoz, hogy az országos segélyközpontok évente több ezer rászoruló család számára nyújthassanak támogatást élelmiszer, ruha, közüzemi tartozás rendezése, gyógyszer és ételosztások formájában. Harminc százalékot a szervezet által működtetett szociális intézmények működtetésére fordítanak: családok átmeneti otthona, családsegítő és gyermekjóléti szolgálat, tanodák, hajléktalanokat segítő intézmények és szenvedélybeteg ellátók részesülnek támogatásban.

Az otthonteremtésre szánt 48 százalékból képzési és munkaerő-piaci programokat, a gyerekeknek pedig felzárkóztató foglalkozásokat és tanoda programokat szerveznek, a családok egészét kiléptető lakások lehetőségével segítik.

Lehel László az átlátható elszámolásról szólva hangsúlyozta, "az Ökumenikus Segélyszervezet példát szeretne mutatni abban, hogy partnerei és a legszélesebb nyilvánosság előtt számol be a gyűjtés eredményeiről és az adományok konkrét felhasználási tervéről".

Kovács Kokó István, a szervezet jószolgálati nagykövete hangsúlyozta, hogy az adventi program tört mézeskalácsszív emblémája és a hozzá kapcsolódó szeretet.éhség. mottó mára több tízezer ember számára jelent egyet a hiányt szenvedők támogatásával. "A gyűjtés során ismét bebizonyosodott, hogy nemcsak katasztrófák esetén tud összefogni az ország, hanem akkor is, amikor egy segélyszervezet egész éves, a legszegényebbeket segítő munkájához kér segítséget" - emelte ki.

Lehel László a tájékoztatón egy teljesen új típusú modellprogram elindítását is bejelentette: a Somogy megyei Kastélyosdombón indítandó reintegrációs központ hosszú távon nyújt majd komplex segítséget családok százai számára. Az átmeneti otthon biztosításán túl gazdálkodás-képzési központként és a térségben indítandó, a rászorulóknak munkát adó szociális gazdaságok centrumaként is működik majd az önálló életvitel esélyét megteremteni kívánó szociális és fejlesztési központ.

A szervezet a tájékoztatón minden támogatónak köszönetet mondott segítségéért, aki munkájával vagy pénzzel hozzájárult a rekordösszegű adományhoz.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!