Magyarország

2012.12.12. 08:55

Hallgatói tiltakozás - Pécsett összefogásra szólítottak fel a demonstrálók

Pécs, 2012. december 11., kedd (MTI) - Összefogásra szólítottak fel a kormány oktatáspolitikai intézkedéseinek megváltoztatásáért a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) tartott demonstráció szónokai kedden.

Pécs, 2012. december 11., kedd (MTI) - Összefogásra szólítottak fel a kormány oktatáspolitikai intézkedéseinek megváltoztatásáért a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) tartott demonstráció szónokai kedden.Zag Gábor, a PTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzatának elnöke azt mondta: minden eddiginél nagyobb társadalmi összefogással kell hangot adni annak a véleménynek, hogy "nem tetszik az a stílus, amelyet a kormány az oktatáspolitikájában képvisel". "Fogjunk össze az egyetemünkért, a jövő generációjáért, a nemzet jövőjéért" - szólította meg az egyetem bölcsészettudományi karának aulájában lévő mintegy félezres, diákokból és oktatókból álló hallgatóságát.

Reményét fejezte ki, sikerül a döntéshozók figyelmét felhívni arra, hogy a felsőoktatást érintő döntéseikkel nem biztos, hogy a város, a régió, a nemzet jövőjét szolgálják. Kevés a tízezer finanszírozott felsőoktatási férőhely, a hallgatók nem akarnak röghöz kötést, tandíjat, eladósodott fiatalságot - tette hozzá.

Az EHÖK-elnök hallgatósága többször is tapssal és ovációval fejezte ki egyetértését, a bekiabálók Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár távozását követelték.

Takács Bálint, a Hallgatói Hálózat pécsi csoportjának képviselője annak a véleményének adott hangot, hogy a "felsőoktatás tönkretétele" folyik, ez hosszú távú negatív folyamatokat indíthat el, ezért nem lehet szó nélkül hagyni. Úgy vélte: ha a felsőoktatásból "kivonják a pénzt", szakok, egyetemek szűnnek meg, sok ember munkahelye is veszélybe kerül.

Lénárd Kata, a PTE oktatója azt mondta: az egyetem oktatóinak egy része támogatja a hallgatók tiltakozását. Megítélése szerint a kormányzati intézkedések az egyetemek létét kérdőjelezik meg, azokét az intézményekét, amelyekre jellemző az autonóm, szabad gondolkodás. Azt mondta, ez ellen tenni kell, mert felelősséggel tartoznak a következő generációknak.

A tüntetők végül öt pontban fogalmazták meg követeléseit. E szerint követelik az egyetemek önállóságát, a forráskivonás leállítását, a keretszámok visszaállítását egy új struktúra kidolgozásáig, a hallgatói szerződések eltörlését és azt, hogy a felsőoktatás reformja az intézmények bevonásával történjen.

A demonstrálók egy része, körülbelül 300 ember ezután elhagyta az aulát, és elindult Pécs főterére, hogy kifüggessze a követeléseket. A többiek maradtak, hogy bővebben is kifejthessék véleményüket.

A városháza egy dolgozója átvette a diákoktól a követeléseiket tartalmazó dokumentumokat.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!