Magyarország

2012.11.26. 18:06

OGY - Általános vitára alkalmas az új hegyközségi törvényjavaslat

Budapest, 2012. november 26., hétfő (MTI) - Tárgysorozatba vételre és általános vitára is alkalmasnak találta - 13 igen, 5 nem és 1 tartózkodás mellett - hétfői ülésén az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága az új hegyközségi törvényjavaslatot, tájékoztatta a bizottság illetékese az MTI-t.

Budapest, 2012. november 26., hétfő (MTI) - Tárgysorozatba vételre és általános vitára is alkalmasnak találta - 13 igen, 5 nem és 1 tartózkodás mellett - hétfői ülésén az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága az új hegyközségi törvényjavaslatot, tájékoztatta a bizottság illetékese az MTI-t.

Az új hegyközségi törvényre tett javaslatot Tiffán Zsolt (Fidesz), a parlament mezőgazdasági bizottsága szőlészeti és borászati albizottságának elnöke terjesztette be önálló képviselői indítványként.

A törvényjavaslat indoklása szerint a hegyközségi szervezetek megalakulása óta - ennek kezdete 1995 - a szervezetek tevékenységében és a borpiacon, a jogi és a piaci környezetben történt változások teszik szükségessé a hegyközségi rendszer átalakítását, az új hegyközségi törvény megalkotását.

A törvényjavaslat előterjesztője szerint a bornevek - az eredetvédelmi szabályok - piaci érvényesülését az szolgálja jobban, ha az egyes borvidékek mögött egységes termelői közösség áll. Ennek érdekében a szabályozási környezetnek az életképes és működését hosszú távon is fenntartani tudó hegyközségi rendszer elősegítését kell ösztönöznie.

Az mostani törvényjavaslat módosítja a hegybíró státuszát. A hegybírók kinevezését a nemzeti tanács titkárának feladatává teszi. Az indoklás szerint azért, mert a hatósági ügyekben eljáró hegybírót függetleníteni kell a hegyközség tagságától.

Régóta vitára ad okot a hegyközségi tagsági viszony és a tagságból adódó jogok és kötelezettségek rendszere. A javaslattevő szerint a hegyközségek megfelelő működéséhez meg kell szüntetni a szőlőterülettel nem rendelkező felvásárlók hegyközségi tagsági viszonyát.

A törvényjavaslat lényeges eleme a szőlőültetvények kivágási és telepítési engedélyeinek kiadása. Az ezzel kapcsolatos változásokat az új hegyközségi törvényben szükséges rendezni.

A törvényjavaslat várhatóan kedden éjszaka kerül majd az Országgyűlés plenáris ülésének napirendjére. A többségi vélemény előadója Font Sándor (Fidesz), a bizottság elnöke lesz, míg a kisebbségi véleményt Varga Géza (Jobbik) mondja el.

Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) főtitkára az MTI-nek azt mondta: a köztestület sérelmezi, hogy az új törvényjavaslattal kapcsolatban nem alakíthatta ki a HNT a testületi véleményét. Emellett azt ugyancsak megfogalmazta, hogy az egyeztetések során nem született minden vitatott kérdésben konszenzusos egyetértés. Hozzátette: pedig számos jobbító javaslata lett volna a HNT-nek.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!