Magyarország

2012.06.27. 19:19

Salamon: az új alaptörvény a rendszerváltozás alkotmányozásának betetőzése

Budapest, 2012. június 27., szerda (MTI) - A rendszerváltozás alkotmányozása betetőzésének nevezte az új alaptörvényt az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának elnöke a Károli Gáspár Református Egyetemen tartott könyvbemutatón szerdán.

Budapest, 2012. június 27., szerda (MTI) - A rendszerváltozás alkotmányozása betetőzésének nevezte az új alaptörvényt az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának elnöke a Károli Gáspár Református Egyetemen tartott könyvbemutatón szerdán.

Az alaptörvény a rendszerváltozás alkotmányozásának betetőzése, az eddig elért eredmények integrálása, nem pedig egy rendszerteremtő alkotmány - mondta Salamon László kereszténydemokrata politikus. Hozzátette: az új alaptörvény nem egy államforma alkotmánya, hanem a magyar nemzeté, egy ország identitása pedig nem az államformához kötődik.

"Nem tudok azonosulni a fékek és egyensúlyok megbontásának vádjával" - mondta Salamon László, aki szerint a személyi döntések hosszú távú hatása attól függ, milyen karakterek kerülnek meghatározó pozíciókba és mennyire garantált függetlenségük, például azzal, hogy elmozdíthatatlanok.

Az alkotmányos rendszer működéséhez ugyanis a jó szabályozás mellett elengedhetetlen a közjogi szereplők "alkotmányos lelkülete" is - vélekedett a kereszténydemokrata politikus.

Kukorelli István volt alkotmánybíró előadásában kiemelte: álláspontja szerint mindazok, akik elutasították az alkotmányozásban való részvételt, kevesebb erkölcsi alappal bírnak az alaptörvény utólagos kritizálására.

Az alaptörvény közösséget hangsúlyozó jellege kapcsán a volt alkotmánybíró kifejtette: az 1989-es alkotmány a megelőző kollektivista időszak miatt szükségszerűen az individualitást, az egyén jogait hangsúlyozta, de azóta jelentősen változtak a történelmi körülmények.

A kereszténység, a nemzet és a történelmi alkotmány alaptörvényben való hangsúlyozásának célja pedig a nemzeti szuverenitás fokozott védelme, ami az unió jelenlegi helyzetében figyelemre méltó - fejtette ki a szakember.

A Lőrincz Lajos Közjogi Kutató Műhely és a Károli Gáspár Református Egyetem Állam és Jogtudományi Kara által készített Állam és közösség című, az alaptörvény tiszteletére összeállított több mint 400 oldalas tanulmánykötetben az új alkotmány egyes rendelkezéseiről szóló tudományos elemzések olvashatók.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!