Magyarország

2012.05.21. 17:05

Patrick DeWitt, a Testvérlövészek írója Budapesten

  Budapest, 2012. május 21., hétfő (MTI) - Testvérlövészek című, világhírű könyvének bemutatójára Budapestre érkezett Patrick DeWitt kanadai író. A Libri Kiadónál megjelent western történetről a szerző az MTI-nek adott interjúban elmondta: a számos irodalmi díjat elnyert kötetből film is készül, a főszerepet várhatóan John C. Reilly fogja játszani.

 

Budapest, 2012. május 21., hétfő (MTI) - Testvérlövészek című, világhírű könyvének bemutatójára Budapestre érkezett Patrick DeWitt kanadai író. A Libri Kiadónál megjelent western történetről a szerző az MTI-nek adott interjúban elmondta: a számos irodalmi díjat elnyert kötetből film is készül, a főszerepet várhatóan John C. Reilly fogja játszani. 

A pályáját forgatókönyvíróként kezdő Patrick DeWitt első könyvét, az Ablutionst 2009-ben írta, a világhírt a 2011-ben megjelent Testvérlövészek című western regénye hozta meg számára. A könyvvel elnyerte mindkét rangos kanadai irodalmi díjat, a Governor General’s Literary Awardot és a Rogers Writers’ Trust Fiction Prize-t is.

Az író a magyar kiadás hétfő esti bemutatója előtt az MTI-nek elmondta, hogy a regény kezdetben ujjgyakorlatnak indult. "Az alapötlet annyi volt csupán, hogy két fickó lóháton egymással civakodik. Aztán ahogy írtam, egyre jobban megismertem a karaktereket, és végül egy regény formálódott belőle" - fogalmazott Patrick DeWitt, aki a karakterformálást a barátkozáshoz hasonlította, amelyhez hosszú idő és türelem kell.

Megjegyezte, eleinte csak annyit tudott, hogy nem szeretne a jelenben játszódó történetet írni, viszont a western-zsánerhez sincs mély kötődése. "Két könyv inspirált csupán, Charles Portis A félszemű című regénye és a szerencsejáték-függő Jack Black You Can t Win című önéletrajzi műve. Ez utóbbi győzött meg arról, hogy a múltba kell helyeznem a cselekményt" - idézte fel a regény keletkezését.

A Testvérlövészek az aranyláz idején játszódik a "vadnyugaton", főhősei pedig a hírhedt Sisters fivérek, Eli és Charlie Sisters. Bérgyilkosként dolgoznak egy bizonyos Kapitánynak, feladatuk, hogy megtalálják és megöljék Herman Kermit Warmot. Az olvasó Eli, az "érzékeny cowboy" szemszögéből követheti nyomon a kalandokat.

Arra a kérdésre, hogy mikor lesz látható a könyvből készülő film, az író kitérő választ adott, mondván: a forgatókönyv már készen van, jelenleg rendezőt keresnek a produkcióhoz. A tervek szerint Elit John C. Reilly fogja játszani, Charlie szerepére pedig Sean Pennt vagy Viggo Mortensent szeretnék felkérni.

Patrick DeWitt arról is beszélt, hogy jelenleg két könyvön dolgozik egyszerre, a témák jelenleg "egymással harcolnak". "Semmi sem biztos, csak az, hogy regény lesz belőlük" - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy a Testvérlövészek sikere befolyásolja-e írói munkáját, nemmel felelt. "A módszer ugyanolyan: magamra csukom az ajtót és gondolkozom. Addig nem is gondolok az olvasóra, míg be nem fejezem a könyvet" - magyarázta az író, akit a két említett díj mellett jelöltek a 2011-es Booker-díjra és a Walter Scott-díjra is.

A magánéletéről nem szívesen nyilatkozó alkotó az MTI-nek annyit elárult, hogy feleségével és hétéves fiával jelenleg Párizsban laknak, de úgy tervezik, néhány hónap múlva visszaköltöznek az egyesült államokbeli Portlandbe. Mint megjegyezte, a francia fővárosba nem annyira az írás, mint az utazás, az ott élő barátai csábították. "A költözés kész trauma, de nagyon szeretek más-más helyeken élni, városokat megismerni. Arra gondoltam, hogy írni bárhol lehet, akkor miért írjam mindegyik könyvemet Oregonban?" - fogalmazott.

Patrick DeWitt elmondta: kiskora óta író akart lenni. "Nem jártam főiskolára, nem tanultam az írást. Kétkezi munkákból voltam kénytelen eltartani magam, voltam például mosogatófiú egy hollywoodi bárban" - mesélte, megemlítve, hogy az itt szerzett élményeiből született első könyve.

Írói módszeréről elárulta, hogy folyamatosan jegyzetel, ha hall valakitől egy érdekes történetet, azt azonnal leírja. "Ha az ember állandóan figyel, nem nehéz témát találni" - mutatott rá, megjegyezve, hogy szereplőinek nevére gyakran temetőkben tett sétái során bukkan.

A Testvérlövészeket hétfő esti budapesti bemutatóján az íróval Dunajcsik Mátyás, a Libri Kiadó főszerkesztője beszélget a Toldi moziban, a könyv két hősét Hajós András zenész és Szabó Győző színész kelti életre. A beszélgetés után levetítik Az ajánlat című, John Hillcoat rendezte westernt, amelynek Nick Cave dalszerző-zenész írta a cselekményét és a zenéjét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!