Magyarország

2012.05.11. 19:01

Demján Sándor: Bartha Ferenc halálával nemzetközileg elismert szaktekintélyt veszített az ország

Budapest, 2012. május 11., péntek (MTI) - Bartha Ferenc személyében kiváló stratégát, Magyarországon és külföldön egyaránt elismert szaktekintélyt veszített el az ország és egyben a TriGranit - mondta Demján Sándor, a TriGranit tulajdonosa az MTI-nek pénteken.

Budapest, 2012. május 11., péntek (MTI) - Bartha Ferenc személyében kiváló stratégát, Magyarországon és külföldön egyaránt elismert szaktekintélyt veszített el az ország és egyben a TriGranit - mondta Demján Sándor, a TriGranit tulajdonosa az MTI-nek pénteken.

Arra a kérdésre, hogy mi vezetett a tragédiához, Demján Sándor elmondta, hogy Bartha Ferenc nehezen viselte el az öregedést, és az azzal járó változást, súlyos depressziós és zárkózott volt, és ezek a tényezők vezetettek oda, hogy önkezűleg vetett véget életének. Minden ember másképp reagál az öregedésre, ő ezt a módot választotta, és ezt tiszteletben kell tartani. Azt a fantasztikus teljesítményt, amelyet életében elért semmi sem homályosíthatja el, az emberekért nagyon sokat tett, és ezért mindenki csak hálás lehet neki.

A TriGranithoz fűződő viszonnyal kapcsolatban Demján Sándor hangsúlyozta: Bartha Ferencet, mint nagy tekintélyű, nemzetközi szakértőt, és nem mint tulajdonost vonták be a cég munkájába. Alapító vezérigazgató volt, és jelentős szerepe játszott abban, hogy a TriGranit az elmúlt évben egész Európában a harmadik helyet foglalta el az ingatlanfejlesztők között jövedelmezősége és bevétele szempontjából. Ezt a magas rangot még egyetlen magyar vállalat sem vívta ki.

Demján Sándor úgy emlékezett egyik legjobb barátjára, mint Magyarország világpolgárára, aki fantasztikus műveltségével és lenyűgöző tudásával mindenütt hazája jó hírét keltette. Egy igazi lovag volt, amit a Francia Becsületrend is igazol. Halálának óriási visszhangja lett, a május 18-ai temetésére külföldről is érkeznek a kegyeletet leróni. A TriGranit Holding Bartha Ferencet saját halottjának tekinti.

A hétfőn elhunyt Bartha Ferenc 1943. augusztus 6-án született Budapesten.

Középiskolai tanulmányait követően a Közgazdasági Egyetem Külkereskedelmi szakán tanult, ahol 1965-ben szerzett diplomát. 1965-ben a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaságtudományi Intézetének munkatársa lett, majd 1970 és 1980 között a Külkereskedelmi Minisztériumban főosztályvezető-helyettesként dolgozott. 1980-tól 1987-ig a Minisztertanács Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Titkárságát vezette, majd a Kereskedelmi Minisztérium államtitkárává nevezték ki.

1988-ban a Magyar Nemzeti Bank élére került, az elnöki pozíciót 1990-ig töltötte be.

Ezt követően a bécsi székhelyű az Indosuez Pénzügyi Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója lett, majd a Banque Indosuez Magyarország elnökeként dolgozott.

Bartha Ferencet 1994-ben az Állami Vagyonügynökség Igazgatótanácsának elnökévé és privatizációs kormánybiztossá nevezték ki.

1995-ben megalapította és azóta vezette a Bartha Pénzügyi Tanácsadó Kft.-t, ezzel párhuzamosan 1996 és 1998 között a Gránit Pólus Beruházási és Fejlesztési Rt. vezérigazgatói posztját is betöltötte. 1997 és 1999 között a TriGranit Fejlesztési Rt. vezérigazgatója, 1999-től 2003-ig a társaság elnöke volt.

2003-tól a TriGranit Holding Ltd. elnöke, 2010-től pedig a Gránit Bank Zrt. Igazgatóságának elnöke volt.

Pályafutása során számos szakmai megbízatásnak is eleget tett, többek között 1997-től 1998-ig a Raiffeisen Unicbank Rt., 2002 és 2007 között pedig az Inter Europa Bank Rt. igazgatóságának elnökeként tevékenykedett.

Bartha Ferenc a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Ellenőrző Bizottságának elnöke volt, valamint tagja a Magyar Közgazdasági Társaságnak, a South Eastern Europe Business Advisory Council-nek, és a MTA Világgazdasági Kutatóintézete Tudományos Tanácsának.

Nemzetközi munkássága elismeréséül a Francia Becsületrend Lovagkeresztjével tüntették ki.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!