Magyarország

2012.03.21. 14:32

Influenza - Egy megye kivételével az egész ország területén csökkent a betegek száma

Budapest, 2012. március 21., szerda (MTI) - Somogy megye kivételével az egész ország területén csökkent az influenzaszerű panaszokkal orvoshoz forduló betegek száma a múlt héten - közölte az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) szerdai jelentésében.

Budapest, 2012. március 21., szerda (MTI) - Somogy megye kivételével az egész ország területén csökkent az influenzaszerű panaszokkal orvoshoz forduló betegek száma a múlt héten - közölte az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) szerdai jelentésében. 

Az OEK szerint a négynapos hosszú hétvégével is összefügg, hogy március 12-18. között mindössze 25 200 ember fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt. Mint kifejtették: a 11. héten Somogy megye kivételével az ország valamennyi közigazgatási területén csökkent az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma. Somogy megyében az előző héthez viszonyítva az emelkedés mértéke 10 százalék volt, a többi megyében viszont 10-50 százalékos csökkenés volt megfigyelhető - tették hozzá. Az OEK légúti vírus osztályára a 11. naptári héten 80 influenzagyanús betegtől származó minta érkezett. Harminc esetben igazolták az influenzavírusok jelenlétét, 16 influenza A és 14 influenza B fertőzést azonosítottak - írta az OEK. A múlt héten a legtöbb beteget Pest, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar és Baranya megyében, a legkevesebbet Nógrád és Veszprém megyében regisztrálták. Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról a 11. héten hét jelentés érkezett. Az ország három megyéjéből - Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Somogy - összesen hét közösségi járványt jelentettek. Ezek közül négy óvodában, egy bölcsődében, kettő általános iskolában fordult elő. Mint írták, a betegek kormegoszlásában az elmúlt héten sem történt lényeges változás, az előző héthez hasonlóan a gyermekek voltak a legérintettebbek. Országos átlagban a betegek több mint 38 százaléka volt gyermek. A betegek fele 15 éven aluli volt Fejér és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Nógrád megyében pedig elérte a 70 százalékot. Emellett az összes beteg több mint 35 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt volt, mintegy 23 százalék volt a 35-59 évesek, csaknem 7 százalék pedig a 60 éven felüliek aránya. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) január közepén jelezte, hogy Európában megkezdődött a járvány. Az Országos Epidemiológiai Központ február közepén hozta nyilvánosságra, hogy Magyarországon az influenzaszerű megbetegedések száma átlépte a járványküszöböt. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat hivatalos Facebook-oldalán múlt szombaton az ECDC jelentése alapján azt írta: az idei influenzaszezonban Európában összesen 51 ember halála volt összefüggésbe hozható az influenzával. Európa több országa mostanra túljutott a járvány csúcsán - tették hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!