Magyarország

2011.12.30. 14:27

MSZP: gyökeres gazdaságpolitikai fordulatra van szükség

Budapest, 2011. december 30., péntek (MTI) - Az MSZP szerint a kormány jelenlegi magatartása egyenes út az államcsődhöz, ezért gyökeres változásra van szükség.

Budapest, 2011. december 30., péntek (MTI) - Az MSZP szerint a kormány jelenlegi magatartása egyenes út az államcsődhöz, ezért gyökeres változásra van szükség.

Józsa István, a szocialista párt gazdasági ügyekért felelős frakcióvezető-helyettese pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: a kormány gazdaságélénkítés helyett a gazdaság "lefojtását" végzi. Az ellenzéki politikus a csütörtöki állampapír-aukcióra utalva úgy fogalmazott, sokba kerül a kormány hiteltelensége, ugyanis tarthatatlan, hogy 9-9,5 százalékos kamattal tudta eladni az állam a kincstárjegyeket.

A frakcióvezető-helyettes álláspontja szerint ha a kormány nem szánja el magát az "újratervezésre", akkor nem fog hitelt kapni és az ország március végére finanszírozhatatlanná válik. Úgy vélekedett: ideje, hogy a kormány komolyan vegye azokat a figyelmeztetéseket, amelyek folyamatosan érkeznek az ellenzéktől, az Európai Uniótól, a különböző diplomáciai csatornákon keresztül, továbbá azokat a közvetlen jeleket, amelyek például a forint árfolyamában megmutatkoznak.

Józsa István megjegyezte azt is, hogy a gazdasági folyamatokra kihat a kormány és a kétharmados parlamenti többség másfél éves jogalkotása is.

Jelezte, az MSZP elhibázottnak tartja a pénteki nap törvényhozását, ezért is vonult ki az ülésteremből. "Súlyosan elhibázott a Magyar Nemzeti Bankról szóló, végszavazás előtt álló törvény elfogadása, súlyosan elhibázott az a pénzügyi stabilitásnak nevezett törvény, amit az elmúlt héten fogadott el a kétharmados többség, ezek mind azokat az aggályokat erősítik, amelyek a Barroso-levélben megfogalmazódtak" - fogalmazott Józsa István, hozzátéve, hogy a magyar miniszterelnök "udvarias elutasításának meglesz a böjtje".

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!