Magyarország

2011.09.02. 17:28

Debreceni Jazznapok: Szakcsi Lakatos Béla improvizációi

Debrecen (MTI) - Az improvizáció szövi át Szakcsi Lakatos Béla játékát a 40. Debreceni Jazznapokon; a Kossuth-díjas zongorista és zeneszerző az előző napi szólókoncert után pénteken este a Szakcsi Climate Change zenekarral lép fel.

Debrecen (MTI) - Az improvizáció szövi át Szakcsi Lakatos Béla játékát a 40. Debreceni Jazznapokon; a Kossuth-díjas zongorista és zeneszerző az előző napi szólókoncert után pénteken este a Szakcsi Climate Change zenekarral lép fel.

"A 21. század zenéje már nem azon a vaskalapos felfogáson alapul, miszerint ha egy zeneművészeti iskola növendéke feltűnik egy popkoncerten, azt rögtön ki kell rúgni onnan. Napjainkban a zenészeknek és a zenének is jót tesz a nyitottság" - fogalmazott Szakcsi Lakatos Béla a Debreceni Jazznapok pénteki koncertjeit megelőző közönségtalálkozón. A művész pályafutása során következetesen vallotta ezt, korábban is ötvözte a dzsesszt a komolyzenével, emellett népzenével és cigányzenével kombinált műveket is írt. Mint mondta, ma már a fiatalok is vevők más műfajokra, nem "címkéznek", inkább igyekeznek fuzionálni a nekik tetsző elemeket. "Ez a nyitottság 10-15 év múlva egészen újfajta zenét fog produkálni, és én személy szerint is ilyen irányba igyekszem haladni" - árulta el Szakcsi Lakatos Béla. A zongorista kiemelte, hogy az improvizatív elemek sokasága szerepel előadásaiban a vasárnap este záruló fesztiválon.

Szakcsi Lakatos Béla a csütörtöki nyitónapon szólóban lépett fel a Kölcsey Központ nagytermében, pénteken a supergroupnak is beillő Szakcsi Climate Change nevű formációval (Dresch Mihály – szaxofon, Szandai Mátyás – bőgő, Balázs Elemér – dob) ad koncertet, szombaton részt vesz Vasvári Pál és a Soul Six fellépésén a Baltazár Dezső téren, a zárónapon pedig a Debrecen Dixieland Jazz Banddel játszik ugyanott.

A művész az MTI érdeklődésére elmondta: a Debreceni Jazznapok nemcsak számára volt mindig nagyon kedves, de a város nevét világszerte ismerik Közép-Európa legrégibb folyamatosan működő dzsesszfesztiváljáról. A Szakcsi Climate Change-nek a péntek esti lesz a második fellépése a Művészetek Palotájában adott tavaly decemberi fellépés után. "Ez egy nagyon jó egyéni zene és egyben egy demonstráló cím arra, hogy baj van" - jegyezte meg. Jelenlegi munkái kapcsán kitért arra is, hogy felkérést kapott egy opera megírására.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!