Magyarország

2011.08.02. 14:57

CET-beruházás - Június óta folytat nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda

Budapest (MTI) - Június 29. óta folytat nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda gazdaságvédelmi főosztálya a Duna-parti CET-beruházás ügyében - közölte a rendőrség kedden az MTI megkeresésére.

Budapest (MTI) - Június 29. óta folytat nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda gazdaságvédelmi főosztálya a Duna-parti CET-beruházás ügyében - közölte a rendőrség kedden az MTI megkeresésére.

 A tájékoztatás szerint a nyomozást hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt folytatják ismeretlen tettes ellen a fővárosi önkormányzat és az Állami Számvevőszék feljelentése alapján.

A rendőrség az ügyben további információt a nyomozás érdekeire való tekintettel nem közölt.

Az MTI azért kereste meg a Nemzeti Nyomozó Irodát, mert hétfőn a CET-beruházás fejlesztője, a Porto Investment Hungary Kft. azt közölte: büntetőfeljelentést tett a Nemzeti Nyomozó Irodánál ismeretlen tettes ellen különösen nagy kárt okozó csalás és hivatali visszaélés bűntettének alapos gyanúja miatt.

Közölték, annak kivizsgálását kérik a rendőrségtől, miként fordulhatott elő, hogy a fővárosi önkormányzat a projekt feletti tulajdonosi jogokat gyakorló Fővárosi Közgyűlés előzetes jóváhagyása nélkül, január 19-én - szerintük jogellenesen - lehívta a szolgáltatási szerződésben meghatározott teljesítési bankgarancia teljes összegét, több mint egymilliárd forintot.

A főváros szerint alaptalan a vádaskodás

A főváros kedden azt közölte: alaptalan vádaskodásnak tartják a beruházás fejlesztőjének szavait; álláspontjuk szerint minden tekintetben jogszerűen jártak el a teljesítési bankgarancia lehívásakor.

Közleményükben azt írták, hogy az önkormányzat "a jogszabályok, a Portóval kötött érvényes és hatályos szolgáltatási szerződés alapján, illetve az önkormányzat belső, ügyrendi szabályai szerint, minden tekintetben jogszerűen járt el a teljesítési bankgarancia lehívásakor".

Az ügy előzményéhez tartozik, hogy július 14-én a főváros nem kezdte meg a CET műszaki átadás-átvételét; Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes ezt azzal indokolta, hogy a Porto nem adta át maradéktalanul a kiviteli terveket és a kiviteli szerződést.

A Porto akkor válaszul azt közölte: a főváros a hitelességét kockáztatja azzal, hogy a fejlesztőre hárítja az átadás-átvétel meghiúsulását.

A Duna-parti Közraktáraknál létrehozott, mintegy 27 ezer négyzetméteres komplexum kialakítását 2010 augusztusában kellett volna befejezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!