Magyarország

2011.05.16. 19:26

Titok a közszolgálati főszerkesztők fizetése

<p>A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) nem tartozik a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről 2009-es törvény hatálya alá.</p>

Nem minősül gazdasági társaságnak ugyanis az a gazdasági tevékenységet végző szervezet, amelyet nem a gazdasági társaságokról szóló 2006-oas törvény szabályai szerint hoztak létre - ezzel indokolta a Független Hírügynökségnek küldött hivatalos válaszában az MTVA szóvivője azt, miért nem hozzák nyilvánosságra a szervezet főszerkesztőinek fizetését.

Az eddigi hírek szerint az MTVA-nak kilenc főszerkesztője van: Görög Athéna gyermek- és ifjúsági, Kányádi Z. Sándor határon túli, Barlay Tamás vallási, Gazsó L. Ferenc közéleti, Papp Dániel hír- és hírháttér, Poich Lóránd szórakoztató, Riskó Géza sport, Rockenbauer Zoltán kulturális és Stein Róbert pedig kisebbségi és etnikai főszerkesztő. Rockenbauer Zoltán június elsejétől tölti be ezt a pozíciót.

A Független Hírügynökség arra volt kíváncsi, mennyi az egyes főszerkesztők bére, mennyi ideig szól a megbízási szerződésük, milyen más juttatást kapnak az alapbérük mellett, milyen összegű végkielégítés illeti meg őket esetleges távozásukkor, illetve a bérük megállapításánál figyelembe vették-e a közszférában korábban előírt takarékoskodást.

Az MTVA nem tartozik a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló törvény hatálya alá, nem minősül ugyanis gazdasági társaságnak, mivel nem az ide vonatkozó törvényben szabályozott formában alapították. A köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló törvény vonatkozik viszont a közszolgálati médiaszolgáltatókra, amelyekre a gazdasági társaságokról szóló 2006-os törvény rendelkezéseit kell alkalmazni, kivéve néhány eltérést, amelyek a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló 2010-es jogszabályban szerepelnek - derül ki abból a hivatalos válaszból, amelyet Cserháti Ágnes, az MTVA szóvivője küldött a Független Hírügynökségnek. A levélben csak az érintett jogszabályokat sorolják fel, az egyes főszerkesztők béréről nincs szó.

Az MTVA honlapján olvasható tájékoztatás szerint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap önálló jogi személy, elkülönített vagyonkezelő- és pénzalap, melynek törvényben rögzített feladata egyebek mellett a közszolgálati médiaszolgáltatás, a Közszolgálati Közalapítvány, a közszolgálati médiaszolgáltatók szervezeti átalakításának támogatása, a közszolgálati célú műsorszámok gyártása és támogatása.
- Független HÍrügynökség -

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!