Magyarország

2011.05.06. 19:00

Elfogadhatatlannak tartja a romák elleni támadásokat az EBESZ

<p>Elfogadhatatlannak nevezte a cigány kisebbség elleni, több európai országban tapasztalt erőszakos támadásokat az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, amely keményebb fellépésre szólította fel a politikai vezetőket az elmúlt időszak összecsapásai után.</p>

Janez Lenarcsics, az EBESZ demokratikus intézményekért és emberi jogokért felelős igazgatója szerint az elmúlt időszak eseményei is bizonyítják, hogy több országban most is tűrhetetlen erőszakkal kell szembenézniük a romáknak. A szlovén politikus az után adta ki közleményét, hogy Magyarországon szélsőjobboldali milíciák sorra tartottak cigányellenes megmozdulásokat, és össze is csaptak a romákkal, Csehországban pedig szélsőséges gyűléseken cigánygyűlöletre uszítottak.

"A hatóságoknak kötelességük kivizsgálni a gyűlölet motiválta incidenseket, a politikai vezetőknek pedig egyértelműen és nyilvánosan el kell ítélniük az összes ilyen esetet" - tette hozzá.

Az EBESZ emberi jogi felelőse üdvözölte bizonyos kormányok - köztük kiemelve a magyar - erőfeszítéseit a félkatonai csoportokra vonatkozó jogszabályok szigorítása érdekében. De az államoknak további erőfeszítéseket kell tenniük a roma kisebbség helyzetének javítása érdekében - közölte Janez Lenarcsics.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!