Magyarország

2011.04.17. 11:45

Csak pesti rendőrökben bíznának a gyöngyöspatai romák

<p>Farkas János, a Roma Polgárjogi Mozgalom országos alelnöke egy szombati incidens után azt szeretné, ha Gyöngyöspatán ezentúl a Budapesti Rendőr-főkapitányság intézkedne, mert a Heves megyei rendőröket elfogultnak tartja.</p>

A gyöngyöspatai romák azt mondják, egyikük házának ablakát kővel dobták be a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai, a polgárőrök szerint viszont csak szóváltás történt. Az intézkedő rendőrök azt állapították meg, hogy nem történt bűncselekmény, ezért az ügyben eljárás sem indult.

Farkas János, a Roma Polgárjogi Mozgalom országos alelnöke a vitatott kődobálásos eset után azt nyilatkozta a Független Hírügynökségnek, hogy elfogultnak tartja a Heves megyei rendőrséget, ezért szeretné, ha Gyöngyöspatán ezentúl a Budapesti Rendőr-főkapitányság intézkedne. A roma vezető csak így derülhet ki, melyik félnek van igaza. A romák elmondása szerint szombat este a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai folyamatosan provokálták őket és egy családi ház ablakát is betörték kővel. A helyi romák és velük együtt Farkas János is azt állítja, hogy a követ mint bizonyítékot, a kiérkező gyöngyösi rendőrök magukkal vitték. Farkas János azt is elmondta, hogy "a gyöngyöspatai romák nagyon félnek, mert jelenleg is 50-60 polgárőr tartózkodik a településen. Az úgynevezett Kecskekő-hegyoldalon gyülekeznek, ahol gyakorlatokat tartanak."

A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület a szombati esetről közölte, hogy nem volt kődobálás, és nem az egyesület tagjai, hanem a romák provokálták a településen tartózkodó Esze Tamást, a Véderő századosát és barátait, akik a helyi szőlőhegyen takarítottak. Este a szállásuk felé tartottak, amikor a cigányok köpködve, trágár szavakkal illették, fenyegették őket - áll az egyesület közleményében.

A Heves Megyei Rendőr- főkapitányság sajtóügyeletese, Fodorné Parrák Nóra rendőr őrnagy a Független Hírügynökséggel azt közölte, hogy Gyöngyöspata Kecskekő nevű részén, ahol egy 15-20 fős baráti társaság és a helyi lakosok között hangos szóváltás volt, a a gyöngyösi rendőrök intézkedtek, de nem állapítottak meg szabálysértést vagy bűncselekményt, így az ügyben eljárás sem indult.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!