Magyarország

2011.04.28. 18:02

A cégek többsége ellenzi a kötelező kamarai tagságot

<p>A hazai cégek többsége nem ért egyet a kamarai tagság kötelezővé tételével. Közülük a tagsággal nem rendelkezők erősebben ellenzik az intézkedés bevezetését, a kamarai tagok kevésbé - derül ki a GKI Gazdaságkutató áprilisi felméréséből.</p>

A gazdaságkutató a 250 millió forintot meghaladó éves nettó árbevételű cégek körében végzett felmérést, ez az összes hazai vállalkozást létszám alapján 63 százalékban reprezentálja. A kérdésekre 1200 cégvezető válaszolt. A válaszoló cégek 32 százaléka kamarai tag, több mint kétharmaduk nem. A nagyvállalatok körében magasabb a tagsággal rendelkezők aránya, mint a közepes cégeknél.

Még a kamarai tagok 27 százaléka is ellenzi a tagság kötelezővé tételét, 14 százalék pedig teljes mértékben. Egyetért 26 százalék, 11 százalék teljes mértékben. A tagsággal nem rendelkezőknél az ellenzők aránya 42 százalék, a teljes mértékben elutasítóké 26 százalék, s mindössze 7 százalék vele egyet, 3 százalék pedig teljes mértékben.

A méret szerinti összehasonlításban a közepes cégek jobban ellenzik a tagság kötelezővé tételét, mint a nagyvállalatok. Emögött az is meghúzódhat, hogy nagyobb költségvetésből könnyebb kifizetni a kamarai tagdíjat, illetve a kamara lobbitevékenysége kifizetődőbb a nagyobb cégek számára.

Ágazatok szerinti bontásban a kamarai tagok aránya messze átlag feletti az építőiparban (49%), míg jócskán elmarad az átlagtól a mezőgazdaságban (12%) és a pénzügyi szektorban (14%). A kötelező tagságot ellenzők minden ágazatban jelentősen meghaladják a kötelező tagságot támogatók arányát.

Mivel a megkérdezett vállalkozói kör a nagyobb cégeket tömöríti, és a kisebb cégek valószínűleg még kevésbé tartják fontosnak a kamara tevékenységét, megkockáztatható az a kijelentés, hogy a kötelező kamarai tagságot - a jelenlegi kamarai vezetőktől eltérően - a vállalkozók nem támogatják - áll a GKI anyagában.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!