Magyarország

2011.03.30. 18:50

Több mint tízezer barna varangyot vittek át Hont és Parassapuszta között a 2-es főúton

<p>Több mint tízezer barna varangyot vittek át a 2-es számú főút Hont és Parassapuszta közötti, szakaszán az állatvédők az elmúlt két hétben. Az Ipoly folyó ártere felé tartó békák lassan vonulnak, az erős kamionforgalom miatt segítség nélkül a többségük elpusztulna.</p>

Kagyerják Pál, az Ipolyvölgyi Őrkerület vezetője a Független Hírügynökségnek elmondta: a békavonulás két hete kezdődött, volt olyan nap, amikor 2200 állatnak segítették az átjutását. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei irányításával civil természetvédő szervezetek tagjai, általános iskolások, egyetemisták is részt vettek a békamentésben. A kiépített, karbantartott békaterelő kerítés mellől, illetve a kerítésen már átjutott varangyokat a napi vonulás végén összeszedték, és szaporodási helyükre, az Ipoly árterületére vitték. Ezen a területen 99%-ban barna varangyot találni, de erdei békát, ásóbékát, levelibékát és vöröshasú unkát is átsegítettek az ívóhelyükre az állatvédők.

A békák az életük első szakaszában vízi életmódot folytatnak. Az átalakulásuk után, amikor kopoltyúikat tüdőre cserélik fel, farkuk elcsökevényesedik, előbb a hátsó,majd a mellső végtagpárok fejlődnek ki, csak ekkor mászhatnak ki a szárazföldre. Szétszéledve szüleikhez hasonlóan megkezdik éjszakai rovarpusztító életüket. Március közepétől először az erdei béka és a barna varangy indul el erdei élőhelyéről a szaporodásra alkalmas vizes élőhelyek felé, hogy petéit lerakja. Sokszor kilométereket tesznek meg árkon, bokron, forgalmas közutakon keresztül,a sötétedés beálltával. Hazánkban az ismert tizenkét békafaj mindegyike védett.

- Független Hírügynökség -

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!