Magyarország

2011.03.30. 17:12

Karsai József a tanárok javára mond le a fizetéséről

<p>A komoly forráshiánnyal küzdő Battonya általános iskolájában Karsai József polgármester szerint csak úgy lehet megmenteni az iskolaotthonos oktatást, ha ősztől az ő hivatali fizetéséből, illetve amiért ez végül kevés, részben földjeiből származó bevételeinek egy részéből fizetik három tanár bérét.</p>

Nem volt más lehetőség, hogy a battonyai Szent István Általános Iskola első és második évfolyámában megmentsük az iskolaotthonos oktatást, csak az, ha felajánlom a polgármesteri béremet és a földjeimből befolyó bevétel egy részét - mondta a Független Hírügynökségnek szerdán Karsai József, a dél-békési város első embere, volt országgyűlési képviselő.

A nehézséget az okozza az önkormányzatnak, hogy az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került települések csak akkor kapnak a központi költségvetésből plusz forrást, ha minden önként vállalt feladatukról lemondanak. Ennek esett volna áldozatául a következő tanévtől a Szent István Általános Iskolában az iskolaotthonos oktatás.

Karsai szerint erre az oktatási formára mindenképpen szükség van, mert ebben a leszakadó térségben nagyon sok a hátrányos és a halmozottan hátrányos helyzetű diák. Sokan a legalapvetőbb gondokkal küzdenek otthon, több helyütt tartozások miatt nincs áramszolgáltatás vagy fűtés. A mélyszegénységben élő szülők nem tudnak segíteni gyermekeiknek a leckeírásban. A battonyai városvezető bére, valamint magánjövedekmének egy része három tanár alkalmazására lesz elég az elkövetkezendő tanévben.

Karsai bruttó polgármesteri jövedelme 520 ezer forint, de a járulékok miatt ez 700 ezer forintjába kerül úgy a városnak, hogy a nettó bér alig 300 ezer forint. A három tanár gyakorlatilag ezt kapja majd meg szeptembertől.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!