Magyarország

2011.03.09. 15:56

Iszapkatasztrófa - A MAL nem akarta külföldre vinni a gyárát

<p>Határozottan cáfolja a MAL Zrt., hogy a cég külföldre akarta volna vinni a timföldgyárát.</p>

Illés Zoltán környezetügyi államtitkár kedden a vörösiszap-katasztrófát vizsgáló parlamenti bizottság keddi ülésén azt mondta, hogy a MAL Zrt. nem akart tovább Magyarországon tevékenykedni, ezért nem tett semmit környezetvédelmi feladatai ellátására és a száraz gyártási technológiára való átállásra. Ruttner György, a MAL jogi képviselője szerint alaptalan, és a közvéleményt, illetve a cég partnereit félrevezető kijelentéseket tett. Jogi lépéseket még nem terveznek, de értesítették az államtitkár felettesét, Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztert.

Ruttner György a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a MAL menedzsmentje szerint nem igaz, hogy a MAL be akarta volna fejezni a magyarországi tevékenységét. Egy ilyen méretű létesítményt, mint a timföldgyárat, fizikailag is lehetetlen elköltöztetni. Egy ekkora gyár áttelepítésére semmiféle reális lehetőség nincsen.

Az ügyvéd szerint az sem igaz, hogy nem kértek környezetvédelmi engedélyeket a katasztrófa előtt. Az egységes környezethasználati engedély beadásához a dokumentáció októberben már kész volt, 2010. október 30-áig kellett leadni. A még a határidő előtt bekövetkezett katasztrófától függetlenül beadták a kérelmet és 2011. február 23-a óta jogerős az egységes környezethasználati engedély, ami 2018-ig érvényes.

A száraztechnológiával kapcsolatos államtitkári kijelentésekre reagálva Ruttner György elmondta, hogy már 2009-ben egymilliárd forint értékű beruházást hajtott végre a cég. Ebben a száraztechnológiára való átálláshoz szükséges úgynevezett présszűrőket telepítettek. Olyannyira nem igaz, hogy a cégnek nem volt szándékában az átállás, hogy az 2011. február 28-án már meg is történt - mondta Ruttner György.

A MAL menedzsmentje úgy véli, hogy felelős állami tisztviselő nem tehet olyan kijelentéseket, amelyekkel félretájékoztatja a közvéleményt. Ezzel elbizonytalanítja a beszállítókat, partnereket, illetve a MAL Zrt.-vel kapcsolatban álló pénzintézeteket. A MAL és a céget felügyelő kormánybiztos és állami tisztviselői mindent megtesznek, hogy biztosítsák a cég folyamatos működését. Az alaptalan kijelentések az ott foglalkoztatott 1100 ember állását sodorhatják veszélybe, amellett, hogy a MAL folyamatos működése további 10 ezer ember munkáját befolyásolja - mondta az ügyvéd.

Egyelőre az államtitkár szavai kapcsán a közvéleményen keresztül reagálnak, jogi lépéseket nem terveznek. Azonban jelezték az esetet az államtitkár felettese, vagyis Fazekas Sándor miniszternek.

A Független Hírügynökség kérdésére Ruttner György elmondta még, hogy az üzem jelenleg rendben működik. Emellett a kártérítésekkel kapcsolatban körülbelül 20 per van folyamatban. Ezek közül egyben ideiglenes intézkedésként korábban 10 millió forint kifizetését rendelte el a bíróság, de ezt azóta 3 millióra szállították le. Ha ez jogerős lesz, a MAL ki is fizeti. A bíróság egyébként azért nem rendelt el azóta újabb azonnali kárenyhítést, mert indoklásuk szerint az érintettek részt vesznek az állami kárenyhítési programban, a károsultak lakhatási lehetőséget kaptak, vagyis a bíróság által elrendelhető azonnali intézkedések okafogyottá váltak.
- Független ÍHrügynökség-

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!