Magyarország

2011.03.07. 19:41

Alig volt idő menekülni a kacsahajóról - RTL Híradó

<p>Mindössze 10-15 mársodpercük volt arra, hogy kiugorjanak a süllyedő hajóból azok a mosonmagyaróvári fiatalok, akik tavaly nyáron szenvedtek balesetet az amerikai Philadelphiában.</p>

A magyarok úgynevezett kacsahajójának egy uszály ütközött neki. Két magyar halt meg. Az amerikai közlekedésbiztonsági hatóság hétfőn eddig nem ismert részleteket és fotókat hozott nyilvánosságra az esettel kapcsolatban - számolt be az RTL Híradó.

Az amerikai közlekedésbiztonsági hatóság nyilvánosságra került jelentésből - amelyben szemtanúk rajzai láthatóak és a rendőrségi kihallgatás jegyzőkönyvei olvashatók - kiderül, hogy a vízben elromlott kacsahajó kapitánya 13-szor figyelmeztette az uszályt arra, hogy ők nem tudnak mozdulni, de az nem reagált. A kacsahajó vezetője vallomása szerint felszólította az utasokat, hogy vegyék föl mentőmellényeiket, de többen ezt nem hallották. Sokaknak már nem volt ideje a fejük fölött található piros dobozokhoz nyúlni.

A nyomozati anyag szerint az uszály 14:37 perc és 30 másodperckor érte el a kacsahajó végét, amely 10 másodperc múlva már el is süllyedt. Az ütközés előtt egyetlen utast sem menekítettek ki, a legénység egyik tagja azonban kiugrott a hajóból.

Az utasok, köztük a 15 magyar fiatal azt mondta fogalmuk sem volt, hogyan menekültek meg. Volt, aki arról számolt be, hogy csak azt nézte, honnan süt a nap és arrafelé úszott.A jelentés szerint a magyarok közül többen nem tudtak jól angolul. Néhány diák viszont arról panaszkodott, hogy az útjuk elején tartott biztonsági bemutató a hajó vezetője csak elmagyarázta, de nem mutatta be, hogy hogyan kell felvenni a mentőmellényt.
A magyar áldozatok családja magyar származású amerikai ügyvédet kért fel, hogy indítson pert az ügyben érintett cégek ellen.

Az amerikai közlekedésbiztonsági hatóság nyomozása egyébéként várhatóan csak a nyáron zárul majd le. Így egyelőre nem vonták le a következtetést, hogy ki felelős a tragédiáért.
- Független HÍrügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!