Magyarország

2011.02.25. 15:23

Csaba László:az államadósság vizsgálatánál is be kell tartani a jogállamiságot

<p>Önmagában nincs semmi meglepő abban, hogy felvetődött, akár jogilag is meg kell vizsgálni hogyan alakult ki Magyarország adósságállománya.</p>

Ezt mondta a Független Hírügynökségnek Csaba László pénteken egy parlamentben tartott nemzetközi tanácskozás szünetében, amelyen az EU tagországok költségvetési bizottságainak vezetői vettek részt. A Közép-Európai Egyetem professzora példaként említette, hogy egy orvos ellen is lehet műhibapert indítani, ha nem jól végezte el a műtétet. Csaba László azt is hangsúlyozta: a jogállamiságot ebben az ügyben is be kell tartani.

A közgazdász szerint az ország adósságállományával kapcsolatban először meg kell nézni, hogy milyen módon születtek a döntések. Ha pedig valaki azt gondolja, ezen a területen bűncselekmények történtek, akkor először ezt az állítást részleteiben meg kell fogalmaznia. Utána ezt az állítást, ahogy egy jogállamban szokás, alapos gyanúvá kell átalakítani, az illetékes szerveknek pedig a megfelelő módon végig kell vinniük az ügyet. Csaba László hangsúlyozta: a jogállamiságot itt is be kell tartani. Hozzátette: mindennek persze nem kellene 13 évig tartania, mint a Tocsik-ügynek, bár nem akar a független bíróságok dolgába beleszólni.

Csaba László felvetette, olyan szakmai és politikai vitákat is kellene folytatni, amelyek arra keresnek választ: hogy ismétlődhetett meg a 2000-es években az, ami a 80-as években csődbe vitte az országot.

Szijjártó Péter a költségvetési bizottság fideszes alelnöke csütörtökön jelentette be, hogy vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte a Fidesz-KDNP-frakció, hogy felderítse a "legnagyobb politikai bűnnek", Magyarország eladósításának okait. A politikus közölte azt is: az albizottság azt vizsgálja, hogy az elmúlt nyolc évben kik hoztak olyan döntéseket, melyek az ország eladósításához vezettek, mi volt az oka a döntéseknek, és milyen magánérdekek játszottak szerepet. Az albizottságnak azt is meg kell vizsgálnia, hogy a politikai felelősség mellett megállapíthat-e jogi felelősséget az ország eladósítása kapcsán.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!