Magyarország

2011.02.28. 19:08

Az Egészségügyi Világszervezet is támogatja dohányzási tilalmat

<p>Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn kiadott közleményében "örömmel fogadta" a zárt közterületi dohányzás tilalmát szorgalmazó magyarországi javaslatot. 16 fideszes képviselő pénteken nyújtott be indítványt a parlamentnek, amelyben azt javasolja, hogy minden zárt terű helyiségben tiltsák be a dohányzást.</p>

"Ez egy nagyon jó hír a Magyarországon élő emberek egészsége szempontjából" - jelentette ki a WHO Európai Régiónális igazgatója. Jakab Zsuzsanna elmondta, hogy azokban az európai országokban, ahol hasonló szabályozást vezettek be, azt tapasztalták, hogy a tiltás "tényleg működik".

A WHO két országot hozott fel példának arra, hogy a zárt köztereken és munkahelyeken bevezetett dohányzási tilalommal milyen jó eredményeket lehet elérni: Nagy-Britanniát, és Törökországot.

A britek 2007-ben hoztak ilyen törvényeket, amelynek bevezetése után a kocsmák levegőminősége kikerült az "egészségtelen" kategóriából, és már majdnem olyan, mint a szabad levegőé. A WHO közlése szerint húsz százalékkel nőtt a leszokáshoz segítséget kérő dohányosok száma. A szervezet adatai szerint az érintett brit cégeknek mindössze három százaléka mondta azt, hogy a szabályozásnak rossza hatása volt az üzletre.

Törökországban szintén nem tapasztaltak negatív hatást a vendéglátósok a teljes tiltás 2009-es bevezetése óta - közölte a WHO. A szervezet közleménye megemlíti, hogy a török jegybank adatai szerint a bárok és éttermek bevételei több mint öt százalékkal nőttek. A WHO adatai szerint a törökök 92 százaléka támogatja a tiltó törvényt.
- Független Hírügynökség -

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!